JONO – Requiem (9.0)

jono-requiem-2013-250

Band: JONO
Titel: Requiem
Genre: Progressive
Skivbolag: Musicano Records
Producent: Stefan Helleblad, Johan Norrby & Johan Carlgren
Releasedatum: 2013-10-01
Betyg: 9/10
Bästa låt(ar): Judgement Day och Dead Or Alive

Du gillar Queen, Supertramp, Saga, A.C.T, Savatage och City Boy? Fortsätt att läsa, Detta är garanterat något för dig!Jag fick frågan om jag kunde ta mig an detta sedan ett tag släppta alster. Utan att veta vad jag egentligen hade att vänta mig så sa samvetet ja innan förnuftet hade talat.

Jag tackar mitt samvete…jag kan inte skatta mig nog lycklig nog över att få ha hört detta album som förmodligen skulle ha gått alla förbi i dagens taskiga musikklimat!

Jag kan inte på något vis med dessa textrader sätta ord på känslan som finns i musiken, det måste helt enkelt självupplevas. Dock, att säga att man inte kickas tillbaka 40 år, dock med en helt annan ljudbild, vore ju att fara med osanning å det grövsta.
Ja det är lätt att konstatera att för att kunna skriva och framföra denna typ av musik krävs det kompetens och mod. Att som i öppningsspåret ”I Was The One” låta som A.C.T för att några takter senare låta som en tyngre version av något som skulle kunna vara taget från ett original från Kabaré, ja det är jäkligt modigt men framför allt briljant. 

Det är Stefan Helleblad (Within Temptation), Johan Norrby, Nica Hellenberg (Within Tempation), Johan Carlgren och Janne Henriksson som besitter det modet och den kompetensen.

Läs även:  Eleine - Until The End

Detta är ett band som gör vad de vill för att de kan. De gör det med en sångare som röstmässigt passar såväl i en pianobar på Scandic (inget illa menat med det) som på Wembley 1986 eller varför inte i valfri musikal. Den här mannen sjunger alla andra till månen och tillbaka och det skulle vara en mäktig upplevelse att få höra detta live.

Jag kan inte hålla tillbaka vad jag känner, detta är så infernaliskt bra så om det så är det sista man hör i detta jordelivet så knallar man i alla fall vidare med ett fett nöjt leende!
Dock, detta är inte för alla. Det krävs en viss bredd i musiklyssnandet och har man en, om än ack så liten, progådra så älskar man detta.

 

Webbansvarig
mange(a)rocknytt.net

Relaterade artiklar