ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Almah – Unfold (4.0)

0 Shares

almah-unfold-2013-250

Band: Almah
Titel: Unfold
Genre: Melodic Metal
Skivbolag: Scarlet Records
Releasedatum: 2013-11-25
Betyg: 4/10
Bästa låt: In My Sleep

När Angra valt att dra ner på aktiviteten har istället sångaren Edu Falaschi blivit mer aktiv med Almah som till en början bara var hans sidoprojekt men som nu etablerat sig som ett band. De släpper nu sitt fjärde album “Unfold” på det italienska bolaget Scarlet.
Detta brasilianska band har sedan den självbetitlade debuten från 2006 gått mot ett hårdare sound och 2011 års “Motion” var ett bra och tämligen lyckat bevis på detta.


På denna skiva verkar det som en viss tvekan infunnit sig om hur man vill låta. Vissa tolkar det säkert som variation, men det blir för blekt i alla avseenden. Att de dessutom har platt och plastig produktion samt avsaknad av slagkraftiga melodier gynnar definitivt inte slutresultatet. Det blir tyngd utan tyngd som samtidigt saknar både dynamik och känslor.
Visst känns vissa delar igen som det högkvalitativa progressiva musicerandet, de bitvis vackra styckena och Edus kännetecknande sång men det är för sällan för att resultatet ska lyfta. En sak som faller pladask på denna skiva är tyngden på grund av den uddlösa produktionen. Den är klar och tydlig, men den saknar djup och skärpa och det bidrar till att det blir brist i attityd och styrka.

De tidigare så starka refrängerna är som bortblåsta och ersatta med bleka och monotona melodier som gör låtarna ganska oskiljaktiga. I de så kallade tuffare partierna låter Edu oftast som en blek kopia av en väsande Dave Mustaine (Megadeth), vilket han borde hålla sig borta ifrån för det är i de höga registren som han gör sig bäst. Det är numera bevisat baserat på de två sista skivorna.

Skivan börjar ganska bra med skivans bästa spår “In My Sleep” som med sin progressiva rytm och starka refräng sätter ribban på en bra nivå. Redan på spår två har de raserat mycket av den glädjen och efter fem, sex spår har luften gått ur och låtarna känns som en evig repetition. Efter 63 min och tolv spår är besvikelsen och missnöjet dominerande. Även om jag spelat skivan flera gånger förblir uppfattningen densamma. Visst finns det ljuspunkter också som bland annat duktiga musiker som ibland bjuder på musikaliska passager som gnistrar till och får uppmärksamheten att öka för en stund, – vilka i sin tur räddar skivan från ännu lägre betyg.

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter