ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Dogface – Back On The Streets (7.0)

0 Shares

dogface-back-on-the-streets-2013-250

Band: Dogface
Titel: Back On The Streets
Genre: Hårdrock
Skivbolag: AOR Heaven
Producent: Martin Kronlund
Releasedatum: 2013-11-29
Betyg: 7/10
Bästa låt: Back On The Streets

Jag vet inte om det var många som väntade sig ett nytt album av detta band. Jag var i alla fall inte en av dem utan detta kom som angenäm överraskning som jag välkomnar av flera anledningar.
Dels är Mats Levén en av mina favoritsångare och det är förbannad plikt för mig att lyssna på skivor han medverkar på. 2000 års “Unleashed” och 2002 års “In Control” må inte vara lysande från start till mål, men det är två riktigt bra plattor varav “Unleashed” är den bästa. Nu när man suktat i över tio år efter album nummer tre så känns det inget annat än intressant samt att i dagens återföreningstäta tidevarv av nästan hysteriska mått så känns denna ändå lite speciell.


Grunden i bandet är intakt med producenten, låtskrivaren och gitarristen Martin Kronlund (Gypsy Rose, Tom Galleys Phenomena, Salute) och sångaren Mats Levén (Candlemass, Therion, Yngvie Malmsteen, Ludor). De bidrar med så stark karaktär att denna skiva skulle kunnat tagit vid där “In Control” slutade. Som medmusikanter på denna skiva har de Michael Carlsson (Lover Under Cover, Rage Of Angels) och Perra Johansson (Coldspell) vilket inte leder till någon besvikelse av den musikaliska leveransen.

Under dessa 42 minuter fördelade på tio spår bjuds man på både riktigt tunga skapelser och kvickare upptempospår fördelat i en bra blandning. Inledande “Footsteps On The Moon” bidrar till en start och tillsammans med låtarna “The Fall” och “Fired” bidrar man med tillräckligt mycket blytyngd till detta album. De mest framträdande upptempolåtarna är spår två “Can’t Face Tomorrow” och titelspåret -som också är de två bästa spåren. Nog för att Mats röst kan ackompanjera de mest doomiga takter på ett briljant sätt men trots det är det lika kul som passande att höra honom i raskare tempon.

Första halvan av skivan håller en hög kvalité trots att det finns ett “återvunnet” spår från Salute – Heart Of The Machine från 2010. Det är öppningspåret från den skivan, “Higher”, som fått en andra chans. Låten och resultatet är bra. Den passar dessutom Mats lite bättre rent sångmässigt än originalets Mikael Erlandsson. På andra halvan som också är bra avslutar man med två spår, “Crazy Horses” och “Freaking Out”, vilka faller ur ramen för resten av skivan rent kvalitativt och känns mer som utfyllnad och det är synd.

Produktionen kan kännas igen från tidigare Kronlundverk, vilket bekräftar en bra produktion. Man kunde dock ha önskat sig en aning mer tyngd och en massivare ljudbild, vilket skulle kunnat resultera i förflyttning av väggar i närheten av stereon. Tio spår, varav ett är “återvunnet”, ett par svagare, 4-5 riktiga fullträffar och de resterande helt okej är summan av albumet. Ni som gillar de två tidigare albumen blir nog inte besvikna. Hoppas att detta bara är första av en rad kommande album. För er som gillar Mats röst och skandinavisk hårdrock: KÖP!!!

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter