ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Fate – If Not For The Devil (6.0)

20 Shares

Fate-cd-2013

Band: Fate
Titel: If Not For The Devil
Genre: Hårdrock
Skivbolag: Avenues Of Allies
Producent: Jacob Hansen
Releasedatum: 2013-11-22
Betyg: 6/10
Bästa låt: Feel Like Making Love

Danska hårdrocksbandet Fate bildades 1984 och hann innan splittringen 2003 släppa fyra album varav 1990 års “Scratch And Sniff” kanske är deras mest uppskattade album. Bandet återförenades 2004 för att sedan släppa “V” 2006. Sen dröjde det till 2011 innan nästa giv dök upp med titeln “Ghosts From The Past” och nu är det dags med uppföljaren som blir deras sjätte totalt.


Likt “Ghosts From The Past” är det Jacob Hansen som stått för produktionen vilket garanterar en mäktig och klar ljudbild som också passar musiken som spänner över genrer som heavy metal till AOR. Det blir dessvärre att låta lite för mycket likt landsmännen i Pretty Maids, -inte för att de också är danskar utan för att produktion och låtar är av lite för liknande sort. Dessvärre har de svårt att mäta sig med de söta jungfruarna och Fate tenderar att bli en blek kopia tyvärr.

Visst finns det erfarenhet och kunnande i detta band -vilket de också visar bra tecken på. De som gillade föregångaren kommer uppskatta denna skiva. Detta album skulle ha kunnat vara “Ghosts From The Past” CD2: inga jätteskutt i utveckling eller nyskapande utan samma kompetenta och väl genomförda metal.

Tolv spår på 56 minuter är generöst och möjligen någon låt för mycket, men kvalitén i låtarna är jämntjock. Däremot kommer de till sin fulla rätt i de hårdaste låtarna som t.ex. öppningsspåret “Reaping” och i de AOR-tonade låtarna som exempelvis skivans bästa spår, “Feel Like Making Love”, som båda visar hur hög högstanivå bandet har. Synd att de inte kan hålla den nivån skivan igenom. Det blir som en bergskedja med dalar och toppar, dock på en sammantaget och skapligt hög höjd.

Texterna är mer anpassade för ett spandexklätt band som bara har kärlek och tjejer i huvudet. Det blir allt för ofta opassande till musiken som är betydligt tuffare och det blir att låta aningen för pubertalt och klyschigt. Eller vad sägs om “She got class, she knows how to shake her ass” för att nämna ett som dessutom kommer från skivans bästa spår som för övrigt är en kavalkad i återanvända uttryck.

Bra produktion, 3-4 riktigt bra spår. Någon kalkon finnes ej, men dock ett par betydligt blekare spår bland resterande helt okej låtar. Helhetsintrycket stannar därför vid snäppet över godkänd och det är inte rättvist att jämföra denna med en 23 år gammal “klassiker” som “Scratch And Sniff” när dessutom medlemsbytena varit flertalet. Detta är en modernt låtande hårdrocksplatta av skandinaviskt mått som borde tilltala er som vill ha mer tyngd och riv i er hårdrock.

 

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter