ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Valkyrja – The Antagonist’s Fire (8.0)

44 Shares

valkyrja-the-antagonists-fire-2013

Band: Valkyrja
Titel: The Antagonist’s Fire
Genre: Black Metal
Skivbolag: World Terror Committee
Producent: Tore Stjerna
Releasedatum: 2013-11-11
Betyg: 8/10
Bästa låt: Madness Redeemer

Stockholmsbandet Valkyrja debuterade för sex år sedan med plattan The Invocation Of Demise och tre år senare, det vill säga år 2010, släpptes uppföljaren Contamination. Nu, ytterligare tre år senare, har det blivit dags för denna svaveldoftade svartmetallorkester att ge ut sitt tredje alster, som har fått namnet The Antagonist’s Fire.


På de två tidigare alstren bandet gett ifrån sig har det tvivelsutan varit så att man har kunnat ana vissa likheter med kollegorna i Watain och detta är någonting som också kan appliceras på The Antagonist’s Fire. Dock känns det inte på något sätt som att Valkyrja är ute efter att plagiera herrarna från Uppsala och att banden låter snarlika är väl kanske inte heller så konstigt då båda banden spelar in sina skivor i Necromorbus Studios och har demonproducenten Tore Stjerna bakom spakarna. Om man jämför hur Watain låter nu för tiden i och med releasen av bandets senaste platta The Wild Hunt med hur Valkyrja låter är kanske inte likheterna överväldigande, men om man går tillbaka några år och sneglar på Watains släpp från 2003 respektive 2007, nämligen Casus Luciferi samt Sworn To The Dark, är det betydligt lättare att dra paralleller dock och det är just fans av denna period av Watains karriär som jag kan tänka mig kommer att vara den största målgruppen för The Antagonist’s Fire. Det är otroligt välproducerat utan att låta polerat, det är välspelat utan att låta tillrättalagt och det är dystert vackert utan att man för den skull tummar på brutaliteten. Vemodiga gitarrslingor som för tankarna till dels tidigare nämnda Watain, men också till legendarer som till exempel Dissection, blandas med mer “pang på rödbetan”-svartmetall av den gamla skolan.

Att Valkyrja skulle nå samma kommersiella framgångar som Watain har gjort ser jag inte som jättetroligt då man är lite för brutala för att nå ut till den stora massan på samma sätt som Watain har gjort, men att de kan göra plattor som är närmelsevis lika bra som grammisvinnarna från 2011 kan har de tvivelsutan bevisat med The Antagonist’s Fire. När The Wild Hunt var en platta som tappade lite ju mer man lyssnade på den så är The Antagonist’s Fire en riktig växare som utan tvekan kommer att kunna vara med och tävla om platsen som årets bästa black metal-platta när skivåret ska summeras.

Till er puritaner som tyckte att The Wild Hunt var ett steg i fel riktning för Watain och vill ha er svartmetall mer ortodox samt tyckte att Watain var som bäst i mitten av 2000-talet kan jag ge mitt allra oheligaste löfte gällande att låtar som Betrayal Incarnate, The Cremating Fire, Madness Redeemer samt Eulogy (Poisoned, Ill And Wounded) kommer att få er att gå spindelgång i taket och börja dyrka utav bara helvete.

Eller ja, alla ni som uppskattar bra black metal kommer förmodligen att reagera på det viset, jag gillar ju till exempel både sentida Watain och Valkyrja, så att uppskatta båda dessa saker är bevisligen ingenting som är omöjligt på något vis. Jag vill inte på något vis påskina att The Wild Hunt skulle vara ens i närheten av att vara en dålig platta, jämförelsen med Watain är dock bara till för att ni, kära läsare, ska få en så bra bild som möjligt av hur Valkyrja låter och då kändes det omöjligt att inte dra paralleller till hur just Watain lät i mitten av det förra decenniet och följaktligen kändes det inte helt orimligt att den publiken som uppskattade detta sound också lär känna detsamma inför detta nysläppta alster från Valkyrja. Hur som helst är The Antagonist’s Fire en platta som är ett måste i varje black metal-skivsamling värd namnet.

{youtube}PS6t-yLPP0Q{/youtube}

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter