ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

The Ragged Saints – The Sound Of Breaking Free (7.0)

35 Shares

Theraggedsaints-cd-2013-250

Band: The Ragged Saints
Titel: The Sound Of Breaking Free
Genre: Melodisk Rock, Hårdrock
Skivbolag: Power Prog Records
Producent:  –
Releasedatum: 2013-10-25
Betyg: 7/10
Bästa låt: Love Won’t Fade Away

I pressreleasen går det att läsa att bandet inte är ute efter att uppfinna hjulet. Det kallas självinsikt och mycket riktigt så har detta gjorts otaliga gånger förut. Att återvända cirka 25 år bakåt i tiden och låta sig influeras av band som hade sin storhetstid under denna period har gjorts genom åren med oerhört varierande resultat. Många band hade kanske nöjt sig med att spela covers från denna era. Men inte finska The Ragged Saints som startade i liten skala av gitarristerna Tomi Julkunen och Toni Bite. När sedan medlemmarna och låtarna blev fler insåg de tillslut att de var ett band som hade låtar till ett helt album. sist att ansluta sig till grupen var Status Minor-sångaren Markku Kuikka och med honom var uppställningen komplett och inspelningen av deras debutalbum kunde påbörjas.


Ljudbilden är uppdaterad och luftig och passar perfekt till denna “Slip Of The Tongue”-inspirerade hårdrock med spänstiga, tilltalande, snygga och till antalet många melodier som är av det smittsammaste laget. Bandet kan jämföras med landsmännen Reckless Love men här finns mer attityd, tyngd och framförallt allvar.

Vissa AOR-tendenser med härliga keyboardinlägg känns tilltalande och sammantaget över dessa dryga 40 minuter och 11 spår så blir upplevelsen positiv. Jag har svårt att höra att detta kommer från vårt östra grannland då det låter så pass internationellt. Till stor del beror detta på sångaren Markkus imponerande insats. Vilket fynd!

Titelspåret och tillika öppningsspåret är en ösig upptempolåt med genomgående bra melodier och självhäftande refräng, “A Place Where I Belong” drar ner tempot något och besitter bra tyngd och påminner lite om svenska Gypsy Rose. “Don´t Let Me Go” har en av skivans bästa refränger och Whitesnake-stänkaren “Love Won’t Fade Away” är inget annat än mäktig. Övriga influenser som märks är t.ex. Cinderella, Ratt och Mr. Big som de även omnämner själva i pressreleasen, något som kanske gör den till den mest trovärdiga pressreleasen detta år vilket är ett plus i kanten i sig.

För att vara en debut så är det starkt, bland 2013 års bästa debutplattor. Dessutom är det alltid lika roligt när nya band kommer från ingenstans och placerar sig på den övre halvan av band inom gällande genre. Det kommer bli ett nöje att höra hur de följer upp denna debut. Det är inte omöjligt att dessa herrar kommer att bli nästa stora band från Finland.

Melodiös och upplyftande hårdrock som är fräscht komponerad och levererad är man inte bortskämd med. Detta är och slutar med ett angenämt resultat och jag konstaterar återigen att Finland har så mycket mer än vemod, bastu och sjöar.

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter