ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Trivium – Vengeance Falls (8.0)

26 Shares

Trivium-Vengeance-2013-250

Band: Trivium
Titel: Vengeance Falls
Genre: Metal
Skivbolag: Roadrunner Records
Producent: David Draiman
Releasedatum: 2013-10-15
Betyg: 8/10

Trivium släpper nu sitt sjätte album sedan 2005 och har sedan starten utvecklats, växt och tagit steg i olika riktningar. Som alltid finns det vissa som uppskattar det samt de som ogillar det.


Jag sällar mig till dem som uppskattar det. Trivium har en förmåga att testa nya grepp men inom bandets egna ramar, vilket gör att det aldrig blir för oigenkännligt.

Många kommer nog dra referenser till Bullet For My Valentine och när de släppte sitt album “Fever” där de tog en melodiösare och lättillgängligare väg.

Trivium har nu gjort något liknande. Borta är manglarlåtarna, skriken är minimala och melodierna är större och bättre än någonsin.
Riffandet är intakt och bitvis högt tempo. Aggressionen finns där även om den oftast är inklädd i vackra melodier.

Talang har alltid funnits i detta band och de förvaltar den väl under dessa tio spår på dryga 45 minuter. Första låten “Brave This Storm” som introducerar oss för skivan ger en bra vink om vad resten av albumet kommer att handla om med intensivt riffande och mäktig tyngd som kompletteras med en bländande refräng. Bandets andra smakprov blev “Strife”, vilken hör till de svagare spåren på skivan då den aldrig lyfter samt att den blir en aning repetitiv.

Resten av skivan håller inledningspårets höga kvalité även om låtar som “To Believe” och “Villainy Thrives” glänser extra mycket.

Trivium har gjort det jag önskade att de skulle göra när jag hörde föregångaren “In Waves”: slopa de melodibefriade låtarna och istället fylla en skiva med melodiösa, starka och drivkraftiga låtar. Jag kan dock tycka at det är lite synd att inte kunna inkludera bonusspåren från deluxeversionen i denna recension då jag hade önskat ett eller två spår till på skivan (den utgåvan innehåller två nya bonusspår samt en cover på MISFITS “Skulls….We Are 138”).

Om David Draiman (DISTURBED), producent, har påverkat bandets riktning vet jag ej även om jag kan uppleva vissa Disturbedvibbar vid enstaka tillfällen, men som fullproduktionsdebut så är ljudet imponerande och passande.

Matt Heafy sjunger starkare än någonsin. Tillsammans med sitt gitarrspelande är han starkt bidragande till Triviums sound.

Skivan är betydligt vassare än “In Waves” och kanske deras bästa. Imponerar stort  gör den i alla fall och borde tilltala fans av modern metal. Ni som likt mig tyckte att Bullet For My Valentine gjorde en ordentlig djupdykning med senaste albumet “Temper Temper” borde kunna finna tröst med denna platta.

Bästa låt: Villainy Thrives

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter