ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Night Crowned – Rebirth of the Old

När svenska Night Crowned släppte sin andra fullängdare “Hädanfärd” förra året checkades i princip alla hårdrocksboxar i min värld. Som den numera framlidna Birgitta Rasmussen skulle ha uttryckt – “rasande elegant”! Nu släpps EP:n “Rebirth of the Old”.

När “Hädanfärd” skulle släppas som album fanns tanken att göra ett dubbelalbum med en svensk och en engelsk version. Så blev det inte. Istället släpps nu EP:n “Rebirth of the Old” med tre av låtarna på engelska; “Rex Tenebrae”, “Shackled” (Fjättrad), “A Fate Sealed In The Grave” (Ett Gravfäst Öde). Även om låtmaterialet är bekant sedan tidigare är det värt att lyftas upp igen. För detta är galet bra. 

Skivan inleds med en cover på Old Mans Childs “Born of the Flickering” som är snygg och välproducerad. Men det är Night Crowned:s egna kompositioner som sticker ut. Ken Romlins growl är makalös och han kastar sig mellan såväl high-pitchade som djupa partier. Här finns ingen nåd att finna. Hade detta varit en 90-tals Rom-Com i Black Metal-miljö så hade din dejt varit the Night King från Game of Thrones. 

Detta är välskriven, intelligent, och ytterst välbalanserad melodisk Black/Death metal som vi får lyssna till. Det är storslaget och episkt på samma sätt som Dimmu Borgirs “Enthrone Darkness Triumphant”, men här finns en återhållsamhet vilket gör att musiken känns fräsch och inte alls pompös på något sätt. Jag skulle kunna tänka mig att grabbarna har jobbat hårt för att döda sina älsklingar under produktionen. 

I musiken finns inslag som kan jämföras med Dissection, Dimmu Borgir och Cradle of Filth. Den är hård, tung, episk med stycken som innehåller rakbladsvassa riff, välplacerade snygga melodier (gitarr och klaviatur) och smattrande blast beats. Här finns också finstämda partier med ren sång. Vi får bland annat höra Christian Älvestam gästsjunga på “Rex Tenebrae”. 

I Night Crowneds värld huserar ondska och obarmhärtig kyla, något som jag tycker kommer fram alldeles särskilt väl i den svenska lyriken på albumet “Hädanfärd”. Det är en konst att lyckas med frasering och allvar på det sätt som Night Crowned faktiskt gör där. Men låtarna gör sig alldeles utmärkt i engelsk version

Så om du tycker att vårens fågelkvitter börjar sticka i dina öron rekommenderar jag dig att dyka in i Night Crowned:s mörka sinnevärld. Smart och smakfull svenskproducerad Black Metal. 

Night Crowned är:
Romlin – Sång
Jaloma – Trummor
Eskilsson – Gitarr
Liljesand – Bas, gitarr, klaviatur

Artist: Night Crowned
Titel: Rebirth of the Old
Genre: Black/Death Metal
Label: Noble Demon
Antal låtar: 4
Releasedatum: 22-03-18
Bäst: Ken Romlins skoningslösa sång
Betyg: 4,5/5

Night Crowned - Rebirth of the Old 1

RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER