ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Scar The Martyr – Scar The Martyr (5.0)

10 Shares

ScarTheMartyr-album2013-250

Band: Scar The Martyr
Titel: s/t
Genre: Modern Metal
Skivbolag: Roadrunner Records
Producent: Rhys Fulber
Releasedatum: 2013-09-30
Betyg: 5/10

Detta är Slipknots trummis Joey Jordisons nya projekt. Jag kan säga med en gång att jag är minimalt insatt i Slipknot så eventuella jämförelser är onödiga att göra. Han har också medverkat i flertalet andra projekt som t.ex. Murderdolls och nu är det dags för ytterligare ett. Med sig i detta projekt har han medlemmar från Strapping Young Lad och Darkest Hour, vilket skvallrar om viss kvalité.
Scar The Martyrs musik är fylld av tunga riff och kraftigt driv. Detta blandas upp till en skön mix med vackra melodier även om merparten av låtarna förlitar sig på ganska monotona och industriella tongångar.
Kontrasterna finns mellan vissa enstaka spår och ger en nödvändig men ej tillräcklig variation då vi bjuds på hela fjorton spår på 75 minuter.
Just längden är ett av skivans problem. Låtarna känns något utdragna på ett sätt som kan liknas vid en livespelning när man fyller ut en låt med mellanspel eller allsång etc. Så känns det i ett flertal låtar och här är det inte tal om allsång. Det blir aningen svårt att bibehålla intresset skivan igenom och särskilt när skivans spår över lag låter ganska snarlika.


Ett intro i skräcktema inleder första låten som även är första singeln från skivan, “Blood Host”. Den är nära sju minuter lång, besitter inga stora melodier men är tilltalande i sitt sväng. Trots att den är alldeles för lång och enformig så hör man redan i detta spår något som blir kännetecknande för de flesta spår och skivan som helhet. Det är samspelet mellan trummor och gitarr. De känns totalt synkade och de spelar med varandra på ett sätt som ger en enorm tyngd. Likt en injusterad och väloljad maskin går den oavbrutet skivan igenom utan minsta missljud eller tecken på utmattning.
Som andra singel har de släppt “Soul Disintegration” som är ett av de mer lättillgängliga låtarna fylld med stämningsfulla, bra melodier och en mörk atomsfär. Fast hela känslan av skivan är kolsvart, allt ifrån konvolutet till sista tonen, och det är passande för årstiden men inte speciellt uppmuntrande.

Fjorton spår är minst fyra för mycket, vilket automatiskt hade bantat speltiden till under en timma. Det hade också varit att föredra, men för er som vill ha mer och inte kan få nog blir det julafton om ni investerar i deluxeutgåvan som ger er fyra låtar till och säkerligen tjugo minuter i speltid.
Summeringen av plattan blir att det är ett modernt metalalbum som är okej, med köttiga riff, bra sväng och med en passande produktion men som är på tok för långt. Låtarna som lyfter högst är “Soul Disintegration”, “Cruel Ocean” och “White Nights In A Day Room”.

 

För er som väntar på ett nytt Slipknotalbum kanske detta kan vara till lite hjälp för att stilla abstinensen så länge.

Bästa låt: Soul Disintegration

 

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter