ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

New Horizon – Gate Of The Gods

Det har minst sagt varit ett tufft år för Erik Grönwall. Efter tio år i H.E.A.T tog han avsked för att kort därefter bli ersatt av återvändande Kenny Leckremo. Samtidigt har han tappert kämpat mot Leukemi och ändå lyckats släppa ett antal covers. Lyckligtvis är han nu på bättringsvägen och många hade kanske förväntat sig att Erik på allvar nu skulle återuppta sin solokarriär. Istället tillkännagav han tillsammans med gamle bandkumpanen Jona T nya projektet New Horizon i höstas. Solokarriären får med andra ord pausas, i alla fall för tillfället.

Att ge ut musik inspirerad av band som Iron Maiden, Helloween, Hammerfall, Manowar och Edguy är en gammal ungdomsdröm för Jona. Att valet föll på Erik att fronta projektet beror, föga förvånande, på deras långa samarbete, starka vänskap och självklart en delad passion för Heavy och Power Metal.


”Gate Of The Gods” är en platta för dig som gillar kombinationen styrka, tyngd, variation och starka melodier. Framförallt är det en platta om du är ett fan av Eriks röst och jag tippar på att många som inte nödvändigtvis lyssnar på klassisk metal och Power Metal kommer ge skivan en chans med tanke på det.

Av de tio spåren är ”Event Horizon” kanske min absoluta favorit. Här finns ett riff som påminner om något som Beast In Black skulle kunna ha knåpat ihop. Det finns också inslag av vad som påminner om musikal. En snygg touch är de Maidenska ”wooo” körerna som träder in lagom till den sista refrängen.

Annons:

”The End Of All” blandar in såväl Sabatonfärgningar som Dio mystik med ”Holy Diver” gung i den kraftfulla mixen, och det fungerar faktiskt alldeles ypperligt!

Bland de låtar som tilltalar mig minst, och då vill jag samtidigt understryka att jag då inte menar att de är direkt dåliga på något sätt, återfinns ”We Unite”. Här har man snudd på stulit versen ur Irene Caras brottarhit ”What A Feeling” från filmen Flashdance och gjort till refräng, tagit tempo, bas och trumfigurer från Helloween och lagt till ett Yngwie Malmsteen solo. Resultatet blir lite splittrat och är inte helt hundra.

”Cry For Freedom” är kanske det spår som påminner mest om H.E.A.T. Inte dåligt, men bruket (eller snarare missbruket) av dubbla kaggar tar över och dominerar på ett sätt som stör snarare än tillför.

Erik och Jona har lyckats skapa en musikaliskt varierad skiva i en sedan länge översvämmad genre. Här finns allt från supertralliga dängor av Dragonforce kaliber i vindsnabba ”Stardust” till stenhård Accept tyngd i ”Stranger Than Steel”. Det finns också inslag av prog i exempelvis episkt mellanösternmystiska titelspåret ”Gate Of The Gods”. Med risk för att ifrågasättas, anser jag att Eriks röst också är av en sådan kaliber att han kan utmana sångare som exempelvis Michael Kiske (Helloween, Avantasia m fl), ZP Theart (Dragonforce) och Joacim Cans (Hammerfall). Där nämnda herrar har fina, klara och höga röster lägger Erik till sin aggressiva och karaktäristiska rakbladsvassa edge som vi älskar från H.E.A.T. Dessutom förgyller ett smörgåsbord av talangfulla gästmusiker ytterligare lyssningsupplevelsen.

New Horizon:

Erik “Power” Grönwall – Lead Vocals

Jona Tee – Bass, Guitars, Keyboards, Backing Vocals

Gästmusiker: Robban Bäck (Mustasch), Sam Totman (DragonForce), Love Magnusson (Dynazty), Dave Dalone (H.E.A.T), Niko Vuorela (Temple Balls) samt sessionmusikern Laucha Figueroa.

Band: New Horizon
Titel: Gate Of The Gods
Genre: Heavy Metal/Power Metal
Skivbolag: Frontiers
Releasedatum: 11/3
Bästa spår: Event Horizon, The End Of All, Gate Of The Gods, Stranger Than Steel, Stardust
Betyg: 3,5/5

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE

Warning: Undefined array key "pt-cv-view-type" in /home/rocknytt/public_html/wp-content/plugins/content-views-query-and-display-post-page/includes/block_view.php on line 111
Fel: Vy 01024a207i kanske inte finns
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖRNina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIGMange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIERTipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT