ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Týr – Valkyrja (8.0)

Tyr-Valkyrja-2013

Band: Týr
Titel: Valkyrja
Genre: Power Metal
Skivbolag: Metal Blade Records
Speltid: 59:37
Releasedatum: 2013-09-13
Betyg: 8/10

Färöarnas stoltheter TYR är tillbaka med sitt nya album Valkyrja, som är deras sjunde i ordningen. De har med tiden blivit mer lättillgängliga och utvecklats till ett mer renodlat melodiöst power metalband, även om de för den skull inte glömt sitt färöiska arv. Nya plattan får jag anse som deras mest kommersiella hittills och kan mycket väl vara ett stort steg i karriären, när det kommer till att nå ut till fler lyssnare.


Jag vill understryka att det finns inget negativt med denna utvecklingen, då låtarna håller väldigt hög kvalité. Sångaren/gitarristen Heri Joensen blir dessutom bara bättre och bättre på att sjunga. Tyckte att han till en början var mer speciell, än bra. Nu är han fortfarande speciell, men 10 gånger bättre!

Skivan inleds med “Blood Of Heroes”, som sätter ribban högt direkt. Låten går mestadels i mid-tempo, men tempot stegras i refrängen, som förövrigt är riktigt vass. Efterföljande “Maze Of My Night” är till och med aningen bättre. Även denna låt går i mid-tempo och brötar igång lagom till refrängen. Texten är dessutom kul, om man har den typen av sinne för humor(det har jag).

Balladen “The Lay Of Our Love”, som är en duett tillsamman med sångerskan Liv Kristine, är en riktigt fin och stämningsfull sak. Där förvövrigt Heri låter som en James Hetfield på balladhumör. Den snabba och hårda “Another Fallen Brother”, är ännu ett riktigt guldkorn från detta album. Det är nästan lite thrash-influenser mellan varven till och med.

“Lady Of Slain” är en riktig “dubbeltrampslåt”, som för tankarna till RUNNING WILD och HAMMERFALL, när de gasar på ordentligt. Titelspåret får vi heller inte glömma bort. Låter lite som Amon Amarth´s mest episka stunder, men utan Johans “death-vrål”.

Det finns givetvis ett par låtar framförda på färöiska också, även om de kanske inte gör något större väsen av sig, är det fortfarande bra.

En annan sak som jag bör ta upp är produktionen. Den är riktigt vass, precis som den brukar vara när Jacob Hansen varit i farten. Han har förutom att han producerat plattan , även mixat och mastrat densamma.

Coverlåtarna på IRON MAIDENS “Where Eagles Dare” och PANTERAS “Cementary Gates” är verkligen värdiga och har fullt existensberättigande på detta album. Jag rankar detta sam TYR´s bästa släpp hittills, finns inte mycket att klaga och det tänker jag heller inte göra.

Bästa låt: Lady of Slain

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Copy link