ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Zadra – Guiding Star

Den amerikanske gitarristen August Zadra har släppt sitt första soloalbum ”Guiding Star”. Plattan innehåller en samling rocklåtar och ballader, med en rejäl dos av 80-talet. För stora fans av Melodiös Rock och AOR kan det här vara intressant.

Inledande ”Come Together” på knappt två minuter är AOR-storslaget. Vi hör en klassisk hårdrocksröst som låter bra. Mot slutet av spåret blir det lite hejaramsa-stuk. Totalt sett känns dock den här biten en aning onödig.


Albumet ”Guiding Star” förflyttar mig bakåt i tiden, till 15-årsåldern, då man flydde verkligheten genom att sitta och drömma på tonårsrummet. Ett bra exempel är låten ”Nothing More To Say”, som osar av 80-talshårdrock. Soundet är soft, atmosfäriskt och snyggt. Zadra har ett härligt riv i rösten när han tar i och gitarrtonerna är underbara. Frontmannen spelar även fantastiskt i följande ”Ship of Fools”, där vi också hör en skön, lätt tuggande bas.

Flera av låtarna blir tyvärr alldeles för smöriga, till exempel ”Come Back To Me” och ”Take My Hand”. Den sistnämnda har dock ett snyggt sångarrangemang och efter en stund kommer musiken igång, vilket gör att det blir lite bättre. Fast senare kommer jobbiga keyboardtoner, som är pipiga och stressande. ”I’ll Meet You In Heaven” har så smörig text att det smälter och droppar så pass mycket att jag inte kan ta det på allvar. Det är absolut inget fel på gitarrspelandet. Zadra är mycket skicklig, men hela produktionen är själlös.

Annons:

En kärlekslåt som däremot känns lite mer äkta är ”Dream of You”. Här verkar det som att han faktiskt tänker på vad han sjunger och att orden betyder något för honom. August spelar ett väldigt bra gitarrsolo och ljudet av mjukt, studsande trumslag är trevligt.

Akustisk gitarr spelas i början av ”A Matter of Yesterday”. Senare levereras ett sprudlande solo på elgitarr. Biten varieras med passande pianotoner. ”Escape the Rain” är visserligen bra, men precis som hela albumet flyger musiken alldeles för lätt, passerar förbi och lämnar mig oberörd.

”Won’t Let Your Love Take Me Down” är lite mer rockig. Här finns mer energi än i resten av låtarna. En mycket bra refräng finner vi i ”Rise From the Fire”. Spårets ”puttinutt-duttande” på keyboard drar dock ner på helhetsintrycket. Fast det är förstås en fråga om personlig smak, så inget att bry er om ifall ni är stora fan av det instrumentet och den stilen.

Flera gästartister medverkar på detta material och kanske att det blev för många inblandade. Tyvärr blev det inte så fängslande som man hade hoppats. Det kraftfulla och eldiga som utlovades kan jag inte hitta någonstans. Överlag känns det som att Zadra håller tillbaka sin energi och ”Guiding Star” blir inget annat än ”Hårdrock light” med ett ljummet intryck och betyg.

Artist: Zadra
Titel: Guiding Star
Genre: Melodiös Hårdrock, AOR
Skivbolag: Frontiers Music s.r.l.
Antal låtar: 11
Speltid: 46:42
Releasedatum: 2022-02-18
Bästa låt: Won’t Let Your Love Take Me Down
Betyg: 2,5 av 5

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Anna Karlsson

Anna Karlsson

Skribent/Fotograf
RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE
Fel: Vy 01024a207i kanske inte finns
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖRNina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIGMange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIERTipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT