ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Vorna – Ajastaika (8.0)

vorna ajastaika 2013

Band: Vorna
Titel: Ajastaika
Genre: Black/Folk Metal
Skivbolag: Inverse Records
Releasedatum: 2013-09-20
Betyg: 8/10

VORNA, på papperet inte särskilt spännande med sin melodiska black metal med folkinfluenser och finsk lyrik. Knätofsar och djurhudar är något som i dagsläget står mig upp i halsen. Men papperet ljuger. På CD är VORNA en riktigt jävla välproducerad överraskning som inte en enda gång hamnar på fel sida av balansstrecket, trots att det tutas i en magisk flöjt lite titt som tätt och att det senare också dyker upp ett diskodragspel. Det låter märkligt, men det är bra.

Det må ha tagit tre demoalbum – “Menetetty” (2009), “Ammoisen Päivän Raunioilla” (2010) och “Jäätynyt” (2011), att hitta dit där VORNA befinner sig i dag. Med tanke på resultatet och det synnerligen välljudande resultatet har det varit mödan värt. Den feta och filmiska produktionen framhäver samtliga instrument lagom mycket i ljudbilden och i synnerhet Mikael Vanninens fylliga trumspel gör att volymreglaget åker upp ett par hack både en och två gånger. Till det gör Vesa Salovaara (ex-Deadwinter’s Child) sin livs insats och sätter i grova lag hela den finska folkinfluerade scenen på plats. Det var synnerligen länge sedan, närmare bestämt på “Aldhissla” från FINNTROLLs album “Jaktens Tid (2001), välljud blandat med ilska och ångest lät så pass bra som nu.

Önskar du att FINNTROLL vore lite mindre trol(l)ska och mer älviska, ja då är VORNA ditt band och åttan jag delar ut ser äntligen till att Inverse Records har ett album att skryta med. Bra jobbat, jävligt bra jobbat!

Bästa låt: Harhan Liekki

RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE
Rocknytt

Tipsa oss om nyheter



ROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER