ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Avenged Sevenfold – Hail To The King (7.0)

Avenged-Sevenfold-Hail-to-the-King-2013-album

Band: Avenged Sevenfold
Titel: Hail To The King
Genre: Metal
Skivbolag: Warner Bros Records
Producent: Mike Elizondo
Releasedatum: 2013-08-26
Betyg: 7/10

Över 20 år senare kommer nu uppföljaren till Metallicas “svarta” album. Så skulle och kommer nog många se på det och visst, inledningen på “This Means War” kunde ha varit stulen rakt av. Visserligen bidrar produktionen mycket till likheten också och efter otaliga lyssningar kan jag trots det inte se något negativt i det. Kanske beror det på albumets höga kvalitet. För likt klädmode som kommer och går med jämna mellanrum så kan detta album visa sig vara helt rätt i tiden. Nu är det kanske Avenged Sevenfolds tur att göra sitt “svarta” album, det återstår att se. Men trots liknelsen känns det hyfsat fräscht och kanske är det just detta som vi metalskallar behöver.


För ganska precis tre år sedan kom “Nightmare”. Den introducerades med en intressant singel med samma namn. När väl skivan kom så kändes det sammanlagda resultatet blekt, från ljud till låtmaterial och det blev en besvikelse totalt sett. När man återigen släppte titelspåret som första singel, nu från detta album, återföddes intresset. Likt “Nightmare” är det en riktigt bra låt med riktigt bra melodier, men jag garderade mig denna gång och höll ned förväntningarna något.

Men detta album är starkt från start till mål. Visst finns det lite anonymare spår, men desto fler riktiga höjdare och då tänker jag framförallt på spår som “Heretic”, “This Means War” och “Coming Home” som alla är bländande. Det varieras bra i tempo och skivan innehåller två lugnare spår. Intresset håller i sig och ger metalnerven tillräckligt med stimulering. Dessutom ser jag bara fördelar med att spårlängden är längre än hos ett normalt band. Låtarna blir som helhet intressantare. Med bonuslåten “St. James” är skivan dryga timmen lång, sprängfylld med välproducerad metal. Just produktionen har fått avsevärt mer tyngd jämfört med föregångaren.

M. Shadows har ett härligt riv och pondus i sin röst som faller väl in med musiken, nya trummisen Arin Ilejay är stabil men bjuder inte direkt på något extra, riffen och melodierna är desto mer framträdande och det finns fortfarande delar som blir nya favoriter vid varje lyssning. Även om skivan är mycket direkt så växer den för varje lyssning och volymknappens markering bör befinna sig i närheten av tvåsiffrigt. Då gör den sig bäst.

Konvolutet är inte något vidare snyggt men den påvisar en enkelhet, en enkelhet som beskriver musiken ganska bra. Jag kan helt enkelt bara konstatera att detta var en mäkta trevlig överraskning. Ett naturligt händelseförlopp är nu att deras fans blir ännu fler. Konstigt vore det annars.

Bäst låt: Coming Home

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Copy link