ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Serpent Omega – Serpent Omega (7.0)

1 Shares

serpent-omega-album-2013

Band: Serpent Omega
Titel: Serpent Omega
Genre: Sludge/Doom/Stoner
Skivbolag: Mordgrimm
Producent: Serpent Omega
Releasedatum: 2013-01-21
Betyg: 7/10

När ni nu börjar läsa denna recension så har ni kanske redan börjat undra vad fan jag håller på med när ni ser releasedatumet på denna platta. Och visst är det så att det var en hel del månader sedan detta alster kom ut, men beakta att datumet avser när plattan kom ut på vinyl och det är faktiskt senare än så som tidigare nämnda platta släpptes på CD. Eftersom att våra recensioner här på Rocknytt avser CD samt livespelningar valde jag således att vänta med att recensera denna platta tills den kom ut på CD och nu är alltså den tiden här. Anledningen till att jag valt att hålla fast vid att denna platta ska recenseras är att jag tycker att ni, kära läsare, förtjänar att få veta när det har släppts någonting riktigt ballt och lika så förtjänar band som har gjort någonting bra att uppmärksammas, även om det är några månader “för sent”.


Som ni kan läsa i den lilla informationsspalten som medföljer varje recension här på Rocknytt, så lirar Serpent Omega en hybrid av sludge, doom och stoner. Dessutom skulle jag vilja påstå att vissa element i bandets musik kan liknas vid black metal, eller åtminstone extremmetall i allmänhet. De klassiska ingredienserna som är signifikativa för de tre förstnämnda genrerna finns alla där; ni har tunggunget, de feta riffen och den krossande tyngden. Krydda detta med vissa partier av fullständigt vansinne och organiserat kaos samt en kvinnlig sångerska som låter mer som en naturkraft eller något typ av animaliskt monster än en människa och ni har ett recept som bildar ett av de mest spännande nya banden vi har i Sverige just nu.

Den självbetitlade debutplattan är inspelad, producerad, mixad och mastrad av bandet själva, vilket man måste säga är riktigt imponerande. Man har verkligen lyckats att få till en ordentligt fet och avgrundsdjup ljudbild där varje riff sitter som ett baseballträ i frontalloben på lyssnaren. Inledande Skullwand är en brottarhit utan dess like och det känns inte som någon omöjlighet att denna kioskvältare kommer att finnas med på listan över de bästa låtarna från år 2013 när året skall summeras. Det fortsätter sedan extremt högklassigt med låtarna Smoke Ritual samt Hammer, men sedan måste jag tyvärr säga att låtkvalitén sjunker en smula. Det är fortfarande bra, men den höga nivå som de tre inledande spåren håller lyckas tyvärr inte hållas över hela plattan. Det är dock ingenting som Serpent Omega bör skämmas för, detta är ju trots allt deras debutplatta och att det finns rum för förbättring och ett mer jämnare sound rent låtmässigt till uppföljaren är ingenting som de är ensamma om. Rent produktionsmässigt samt den allmänna känslan i musiken är det dock två tummar upp under hela plattan och om man lyckas hålla samma stil och samma feta sound till nästa platta och dessutom ha en jämnare och högre nivå på låtskrivandet, kan det här onekligen bli ett band som är med och slåss om topp-placeringarna på diverse årsbästalistor många år framöver.

Jag har sett bandet live ett par gånger och där måste jag säga att de är fullkomligt magiska. Denna magi lyckas man kanske inte helt fånga på platta, men tvivelsutan är det så att Serpent Omega är ett riktigt vasst och spännande band både live samt på skiva. Betyget får dock stanna vid en sjua den här gången. Det här skivåret har varit otroligt bra hittills och om man ser framåt så verkar hösten kunna bjuda på en hel del go’bitar också, så jag vill inte kasta ur mig allt för många höga betyg, så jag väljer att som sagt ge Serpent Omega en sjua, men vill då inflika att åttan var närmare än sexan. Det här bandet har dock kapaciteten att få både åttor och högre betyg i framtiden, var så säkra. Det här är ett oerhört spännande band och jag kan nog säga utan att ljuda att vi inte har något annat band i Sverige som låter som Serpent Omega. Kan denna originalitet blandas med det feta soundet och ett större knippe låtar i klass med Skullwand så sitter plötsligt Serpent Omega på en ohelig treenighet som kan göra dem snudd på ostoppbara i framtiden. Även utomlands kan nog detta gå hem tämligen väl, då Serpent Omega besitter en slags internationell vibe som är väldigt svår att beskriva, men det låter väldigt osvenskt och väldigt fräscht och väldigt 2013.

Kanske inte en av årets allra bästa debuter, men likväl en av de mest intressanta och mest originella.

Bästa låt: Skullwand

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter