ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Degreed – We Don’t Belong (9.0)

degreed-we-dont-belong-cd-2013

Band: Degreed
Titel: We Don´t Belong
Genre: Melodisk Rock
Skivbolag: AOR Records
Producent: Erik Lidbom
Releasedatum: 2013-09-02
Betyg: 9/10

Alla dagens projekt i all ära, men det är underbart när man upptäcker ett gediget band vars utvecklingskurva dessutom pekar spikrakt uppåt. Svenska Degreed släpper nu äntligen sin uppföljare till 2010 års “Love, Life, Loss” som släpptes på den okrönte melodiska rockkungen Andrew McNeices bolag Melodic Rock Records. Skivan blev rosad och bandet har spåtts en lysande framtid, något Andrew också förstod och gav dem möjligheten att gå vidare mot något större. Här är vi idag med bandets andra självfinansierade album “We Don’t Belong”. För att få maximal promotion har de tecknat avtal i flera delar av världen så förutsättningarna ser inget annat än bra ut.


Tendenserna fanns redan på debuten, men nu har de tagit ett hundramilakliv och förädlat sitt unika sound och låtskrivande. Man kan genrebestämma musiken till melodisk rock. Men den innehåller så mycket mer som t.ex. skandinavisk mästarhårdrock a´la Treat, för att i nästa stund övergå till power pop eller progressiva rocktongångar. Blandningen av stilar avväger de snyggt och det är en av deras starkaste sidor och gör att det aldrig blir spretigt samtidigt som albumet blir mäkta varierat och intressant att lyssna på. De musikaliska insatserna är dessutom av högsta klass och likt ett pussel så passar alla bitar perfekt då de är lagda på rätt plats från start.

Många band faller i fällan att bli en klon av ett redan existerande band. Degreed är inte i närheten av att trilla dit. Fortsätter utvecklingen i samma takt behöver jag nog inte sörja Treats beslut att lägga ned. Faktum är att detta album är ett perfekt plåster på såren och det är skönt att se att svensk musik har sådan fantastisk återväxt och så fina framtidshopp. Albumet innehåller 11 spår som fördelats på strax under 40 minuter. Dessa minuter är fyllda av intensiv och kvalitativ rock med många ingredienser som genomförs med mästerliga musikaliska och vokala insatser.

Ett stämningshöjande intro startar albumet för att sedan gå över i en rockare vid namn “Black Cat”, en låt som vi haft månader att bekanta oss med då detta var första smakprovet från skivan. Denna passande öppningslåt följs av första singeln, “What If”, som de även gjort en video för. Detta är en upptempolåt med gåshudsframkallande melodier och refrängen är en av skivans bästa. Utmärkt val av singel! “In For The Ride” drar ner på tempot men innehåller ett härligt gung och må bra-känslan sprider sig snabbt.
Låt nummer tre är “Inside Of Me”. Här får vi en av genrehybriderna: det är pop och rock i en perfekt symbios. Denna låt skulle göra succé i vilken mainstreamradio som helst med sin fantastiska refräng. Radiohiten följs upp av första lugnare låten, “Follow Her”, som är makalöst vacker och innehåller gripande melodier. “Blindhearted” är en av skivans bästa låtar i mellantempo, en ljuv melodisk rockvers följs upp av en attitydstinn refräng där Robin river till med rösten och det blir omöjligt att sitta still. “Here I Am” är en trevlig bekantskap i avslappnad takt med ytterligare en av de bättre refrängerna på skivan, en klar topp tre favorit.

“Access Denied” är upptempo med smittsam refräng och stämningsfull vers och potentiell radiohit. Hitlåt efter hitlåt har vi nu kommit fram till näst sista spåret “Coming Home”. Den är en snyggt levererad melodisk rockdänga med, som i tidigare spår, en riktigt bra refräng som sätter sig snabbare än snabbklister. Avslutande titelspåret “We Don´t Belong” är en semiballad som summerar detta mästerverk på ett bra sätt. Efter den extatiska lyssnarupplevelsen får man nu chansen att luta sig tillbaka och med ett sant leende över ansiktet njuta av en underbar avslutning som kanske är en av årets bästa.

Erik Lidbom har gjort ett bra jobb med produktionen. Framförallt är den betydligt bättre än på den treåriga debuten. Dock kan jag inte låt bli att tänka på hur det skulle låta med en Tobias Lindell, Daniel Flores, Erik Mårtensson produktion. Dessa killar förtjänar det bästa och är ett av Sveriges största framtidshopp i den melodiska rockvärlden. Detta är en fantastisk skiva som inte bör undgå någon. Det ska bli intressant att se vilka festivalbokare som inte har den goda smaken att se vad de går miste om. Men var så säker, står det Degreed på någon av nästa års festivalscener kan ni vara säkra på att jag är där.

Först Find Me-skivan sedan denna. Det kommer att dröja innan höstmörkret får grepp om mig med dessa musikaliska ljuspunkter. Detta är en imponerande bra platta, så låt det inte ta för lång tid tills nästa. Ni som inte hört Degreed förut, gör er själva en tjänst och köp båda deras album och det bums!

Bästa låt: Blindhearted

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Copy link