ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Uncle Acid & The Deadbeats – Mind Control (8.0)

UncleAcidAndTheDeadbeats-MindControl-2013

Band: Uncle Acid & The Deadbeats
Titel: Mind Control
Genre: Stoner/Doom/Vintage Rock
Skivbolag: Rise Above Records
Producent: K.R. Starrs
Releasedatum: 2013-04-15
Betyg: 8/10

Ett av de absolut mest hypade rockbanden i världen idag är utan tvekan Uncle Acid & The Deadbeats från Cambridge i England. Bandet är både älskat och hyllat av allt från musikpress, hårdrocksfans samt creddiga mediamänniskor och hipsters i allmänhet. Bandet har på en relativt kort tid, man bildades 2009 och släppte sin debutplatta året därpå, gått från att ha levt en tämligen undangömd tillvaro i undergroundkretsar till att i höst få agera förband till inga mindre än legendarerna Black Sabbath under de sistnämndas kommande europaturné som bland annat för dem till Friends Arena i Stockholm.


Bandets förra platta Blood Lust är enligt mig och många andra ett fullkomligt mästerverk. Denna platta, från 2011, är en av 2010-talets allra bästa om ni frågar mig och således är det inte utan att man hade väldigt höga förhoppningar på denna uppföljare. Det kändes som att vad än Farbror Syra och hans allierade skulle komma med, så skulle det ändå inte kunna bli lika bra som Blood Lust och så här i efterhand kan man konstatera att jag hade helt rätt i den förhandsanalysen. Men mer om det sedan.

Det första som slår en när man plockar upp MInd Control är det extremt snygga omslaget, ritat av frontmannen K.R. Starrs (som även producerat plattan) med hjälp av Ygor Lugosi. I all sin enkelhet är omslaget till Mind Control det hittills snyggaste i år, tycker jag. Undertiteln till skivan, som går att läsa på omslaget, är för övrigt Basic Concepts In Brainwashing. Det är lite talande för Uncle Acid & The Deadbeats musik, då musiken ofta är väldigt monoton, släpig och malande, på ett sätt som gör att man liksom vaggas in i musiken på ett sätt som faktiskt skulle kunna beskrivas som hypnotiskt. Framförallt på denna platta så känns det som att bandet har lämnat den klassiska old school-rocken en smula om man jämför med hur det lät på Blood Lust och istället glidit in mer på stoner-banan. Det är helt enkelt lite mer pundigt och flummigt den här gången, om man ska uttrycka sig lite mer rakt på sak. Speciellt den inledande Mt. Abraxas samt den avslutande Devil’s Work är bland det haschigaste bandet gjort. Den sistnämnda kanske är mer klassiskt flummig, men den förstnämnda är även den riktigt sötrökig i sitt upprepande och malande upplägg.

Plattans främsta stund är dock det tredje spåret, nämligen Poison Apple, som också släpptes som singel innan fullängdaren kom ut. Denna låt är nog den som är mest lik låtarna på Blood Lust och då jag är en riktig sucker för den plattan så är det kanske föga förvånande att jag väljer just Poison Apple som min favoritlåt. Jag vill dock poängtera att mitt tjat om Blood Lusts excellens inte på något sätt har att göra med att Mind Control är dålig på något sätt. Nej, Mind Control är en riktigt bra platta, men den kommer aldrig riktigt upp i de magnifika nivåer som sin föregångare och således måste betyget stanna vid en åtta. Dock kan jag tvivelsutan rekommendera samtliga läsare som gillar antingen 70-talsrock, lite flummigare doom samt stoner att investera i ett exemplar av Mind Control. Jag kan garantera er att ni inte kommer att bli besvikna, om ni inte som jag går in med förväntningar som kanske så här i efterhand visade sig vara lite orealistiska när man ställer denna platta bredvid den makalösa Blood Lust. Har ni ingen av dessa plattor bör ni köpa båda, samt bandets debut Volume 1 också såklart, men har ni de första två plattorna redan är det bara att investera i Mind Control också, som jag anser vara bandets näst bästa platta hittills. Om man lyckas göra någonting som är lika bra som Blood Lust igen återstår att se, men jag ska verkligen lyssna igenom allt bandet släpper även i framtiden med största glädje. Även om man aldrig kommer att göra någonting i klass med Blood Lust igen, så är Mind Control utan tvekan ett bevis på att bandet ändå har oändligt med kvalitetsmusik att ge ut och således lär det bli en angenäm resa att följa Uncle Acid & The Deadbeats även i framtiden. Hypen ÄR befogad.

Bästa låt: Poison Apple

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Copy link