ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Knights Of The Realm – Knights Of The Realm

Nej, det här är inte nyskapande och ja, vi har hört detta tusentals gånger förut. Men… vi älskar ju detta. Framförallt märks det tydligt att upphovsmännen i Knights Of The Realm älskar vad de gör och då är faktiskt redan halva segern vunnen.

Att hela fyra av totalt tio spår har ”metal” i titeln säger det mesta om vad Knights Of The Realm är för typ av band. Ta singelspåret ”Heavy Metal” som ett exempel. Här finns de flesta klichéer tagna ur den klassiska metallens bruksanvisning samlade. Textstrofen ”Heavy metal in the night” började som ett skämt där polarna Lars ”Larry The Hammer” Sköld (Tiamat) och Magnus ”Megalomagnus” Henriksson (Eclipse, W.E.T) skickade ett SMS till Marcus ”Mean Machine” Von Boisman (Stormen, The Windupdeads) och utmanade honom till att skriva en låttext som skulle inkludera just de orden. Marcus hade redan efter en halvtimme skrivit klart hela låten vilket blev startskottet till bandet Knights Of The Realm. Att det sedan blev ett allsångsanthem som låter som en hybrid av ”Renegade” (Hammerfall) och ”Electric Eye” (Judas Priest) ser vi som ett stort pluss i sammanhanget.


Klassisk metal med rötterna i framförallt åttiotalet står med andra ord i fokus och vi som vuxit upp med genren känner väl igen oss i spår som Acceptriffiga ”Chains Of Metal” och ordvitsande, Dio-doftande ”Steel My Heart”. Här ler jag igenkännande åt nickningarna till ”We Rock” och sjunger med i den snygga refrängen.
”When Metal Meets The Beast” blir snabbt en favorit. I denna mediumtempodänga hittar jag spår från Accept, tidiga Dokken och Hammerfall.
”Standing At The Gates Of Hell” har ett intro som för tankarna till epos som till exempel Maidens ”Fear Of The Dark” eller ”The Hellion” från ikoniska Priestplattan ”Screaming For Vengeance”(1982). ”Blood On Steel” är en härlig knogmacka som blandar in lite punkig Motörhead attityd i den i övrigt Acceptkryddade Power Metal stuvningen. ”Fields Of Fire” är den ädlaste metallkronan på verket och kanske det spår som påminner mest om Eclipse i verser och melodier.

Megalomagnus har gång efter annan i såväl Eclipse som W.E.T bevisat vilken mästerlig gitarrist han är och här får han visa upp sin bästa KK Downing/Glenn Tipton akrobatik. Mean Machine sjunger med klassisk metal-attityd i rösten och självklart går tankarna till stilbildare som Rob Halford och Ronnie James Dio men mina öron hör också Ralph Scheepers från tyska hjältarna Primal Fear. Larry The Hammer, som annars piskar skinn i Sisters Of Mercy dystra Tiamat, smattrar inlevelsefullt på med snabba kaggar och flinka fills.

Annons:

Det här är publikfriande och livsbejakande så det förslår och gjort med mycket kärlek till den klassiska metallen som vi har en särskild plats för i våra hjärtan. Efter att ha genomlidit den värsta pandemin i modern tid vill vi ju inget hellre än att gå på festival, köra näven i luften och skrika Heavy metal in the night! Så, tack Knights Of The Realm för att ni så proffsigt och samtidigt så skamlöst hyllar våra metalhjältar, som nyligen framlidne journalistlegenden Malcolm Dome skulle uttryckt det, with tongue firmly placed in cheek.

Band: Knights Of The Realm
Titel: Knights Of The Realm
Genre: Heavy Metal
Skivbolag: Playground Music
Releasedatum: 12/11
Bästa spår: Fields Of Fire, Heavy Metal, Steel My Heart, When Metal Meets The Beast, Standing At The Gates Of Hell, Blood On Steel, Chains Of Metal
Betyg: 3,5/5

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE
Fel: Vy 01024a207i kanske inte finns
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖRNina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIGMange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIERTipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT