ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Procession – To Reap Heavens Apart (9.0)

54 Shares

Procession To Reap Heavens Apart 2013

Band: Procession
Titel: To Reap Heavens Apart
Genre: Doom Metal
Skivbolag: High Roller Records
Producent: Procession
Releasedatum: 2013-05-03
Betyg: 9/10

Den chilensksvenska kvartetten Procession kan vara en av hårdrocksvärldens allra bäst bevarade hemligheter. Trots att bandet sedan man släppte sin första EP The Cult Of Disease för fyra år sedan, med monumentala hårdrockspärlor som Raven Of Disease och Like A Plague Upon The Earth, har tillhört världseliten rent kvalitetsmässigt inom doom metal är det ändå sorgligt få som tycks ha upptäckt denna eminenta orkester. Bandet startade i Valparaiso, Chile, men numer har man alltså hittat ända till nordliga Sverige där man idag är lokaliserade. Idag består bandet av två chilenare; basisten Claudio Botarro Neira och sångaren/gitarristen Felipe Plaza Kutzbach (för övrigt även medlem i Nifelheim) samt de två svenskarna Jonas Pedersen (gitarr) och Uno Bruniusson (trummor). Av dessa skulle jag vilja berömma framförallt Felipe Plaza Kutzbach samt Uno Bruniusson. Den förstnämnde framförallt för den minst sagt fjällmagiska sånginsatsen och herr Bruniusson för det makalösa trumspelet. Med ömsom blytungt och ömsom toksvängigt trumspel visar han med allra största tydlighet att han tillhör den yttersta eliten av hårdrockstrummisar, något han även visat gång på gång i sitt ordinarie band In Solitude, både live och på skiva.


To Reap Heavens Apart, som är Processions andra fullängdare (debuten Destroyers Of The Faith släpptes 2010), inleds med det snygga instrumentala introt Damnatio Memorae och fortsätter sedan in i den magnifika Conjurer. Plattan fortsätter sedan med den blytunga kolossen Death & Judgement, som helt klart måste ses som en av plattans allra mörkaste och bästa stunder. Den absoluta höjdpunkten kommer dock halvvägs in i skivan, nämligen det fullkomligt fantastiska titelspåret som under sina nästan tio minuter hinner bjuda lyssnaren på precis alla olika element som man älskar med just doom. Efter denna uppvisning i ödesmättad hårdrock får vi sedan en tonsatt dikt av Rainer Riike. “Death”, som dikten heter, reciteras av ingen mindre än A. A. Nemtheanga från Primordial, i ett musikstycke som Procession valt att döpa till The Death Minstrel. To Reap Heavens Apart avslutas sedan med Far From Light, som är plattans längsta låt och när denna ekat ut går det inte att göra annat än att konstatera att detta gravt underskattade band har skapat sin hittills bästa platta i karriären.

Jag hoppas verkligen att To Reap Heavens Apart innebär ett genombrott i större skala för Procession, för det här är nämligen ett band som verkligen skulle förtjäna att uppskattas betydligt mer än vad de gör idag. Jag tror också att man har potentialen att faktiskt bli betydligt större än vad man är för tillfället, Procession spelar nämligen sådan doom som även om den är episk och har ganska långa låtar, ändå är tämligen lättlyssnad och bör appellera till alla som gillar klassiska band inom genren, som till exempel Candlemass. Även live har man bevisat att man är ett högklassigt band, så nu är det bara att hålla tummarna för att det snart lossnar på allvar för denna otroligt kompetenta orkester som helt klart har släppt en av årets absolut bästa plattor.

Köp omedelbart!

Bästa låt: To Reap Heavens Apart

 

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter