ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Nestor – Kids In A Ghost Town

182 Shares

Det händer fortfarande än idag, om än mer sällan, att man hajar till och frågar sig: vart har ni varit i hela mitt liv? Årets succéband Nestor är ett sådant exempel. Redan 1989 grundades bandet i hemstaden Falköping. Efter några års målmedveten satsning lades gruppen i mitten av nittiotalet på is. Sångaren Tobias Gustavsson satsade först på teaterutbildning och musikalroller och etablerade sig därefter som låtskrivare och turnerande musiker. På meritlistan finns samarbeten med världsstjärnor som Pink, Britney Spears, Kylie Minogue, Nelly Furtado och Bosson. Tobias har också jobbat med hitmakare som Douglas Carr (Meja, Ace Of Base, Dr Alban m fl), Vincent Pontare (Salem Al Fakir, Veronica Maggio, Katy Perry, Madonna m fl) och Michel Zitron (Swedish House Mafia, Avicii, Danny Saucedo m fl). På ”Kids In A Ghost Town” finns ytterligare ett samarbete på tre låtar med en av Sveriges mest framgångsrika låtsnickrare, Andreas Carlsson (Bon Jovi, Europe, Paul Stanley m fl).

Pandemin gav möjligheter till reflektion vilket slutligen landade i målsättningen: låt oss återförena bandet och göra plattan vi inte hade möjlighet att göra när det begav sig. ”1989” blev startskottet till denna Lidnerska knäpp. Med en tip of the hat till ”I’ll Fight Hell To Hold You” (KISS) och en skruvad video där Per Ragnar spelar besatt präst och Tina Leijonberg pilsk körsångerska har den snurrat flitigt i det Johanssonska hemmet sedan släppet i maj. Kanske är detta rentav årets allra bästa melodiösa hårdrockslåt.


Precis som för många andra var det dock föregående singeln/videon ”On The Run” som först fick mig nyfiken på detta mystiska band. I ljud och bild lyckades man fånga både tidsandan och känslan i att komma från en småstad när man har stora ambitioner. Tobias beskrivning kan appliceras på mitt yngre jag runt samma tid och slår verkligen huvudet på spiken: ”Det är sista natten på det sista sommarlovet innan man blir vuxen och man vet om det. Den natten kör man bara. Vi ville göra en video om den tristessen samtidigt som det finns en filmisk och lite glorifierad bild av den tiden. Man åkte och badade naken, hånglade med någon brud, repade i ett band och kände sig missförstådd.” Åttiotalsprylar, tidstypiska kläder och en Jake E Lee (Ozzy Osbourne m fl) riffande Jonny Wemmenstedt som skjuter blixtar ur gitarren förstärker känslan av att man sitter i pojkrummet framför MTV och tittar på en klassisk hårdrocksvideo.

Att lyssna på ”Kids In A Ghost Town” känns som att sitta i en musikalisk tidsmaskin där man främst pendlar mellan 1983 och 1991. Extra tydligt blir det i en dänga som ”Firesign” där referenserna rusar genom skallen. Här finns subtila lån från ”Wild Child” (W.A.S.P), ”The Kids Are Back” (Twisted Sister), ”Only One Way To Rock” (Sammy Hagar) och ”Daddy, Brother, Lover, Little Boy (The Drill Song)” (Mr Big).

”Perfect 10” inleds som en ballad men ändrar blixtsnabbt karaktär till en disco/AOR hybrid med kryddor av både ”I Was Made For Loving You” (KISS) och ”I Surrender” (Rainbow). Melodierna påminner samtidigt stundtals om rysarballaden ”Close My Eyes Forever” (Lita Ford & Ozzy Osbourne).

Albumets stora powerballad heter ”Tomorrow”, går i valsig tretakt och är en duett med åttiotalets främsta bystdrottning Samantha Fox. Den mest uppenbara likheten är såklart Europeballaden med samma namn där sångmelodin i just frasen tomorrow är snarlik. ”Empty Rooms” (Gary Moore) ande svävar över denna bluesmelankoliska skapelse. Jag förnimmer också spår av ”I’ll See You In My Dreams” (Giant) och ”I Still Love You” (KISS), vilket både förhöjer och förnöjer. Förmodligen en brakhit om den släppts sommaren 1989. Lånet av frasen ”No one can save us, the damage is done” (”You Give Love A Bad Name”, Bon Jovi) sitter som en sportmössa.

Även om varje låt har sin självklara plats på ”Kids In A Ghost Town” så är det de lugnare (och helt enkelt tristare spåren) som bromsar lite för mycket och hindrar plattan från att nå den absoluta toppen. ”We Are Not Ok” och ”It Ain’t Me” är långtifrån dåliga, men ännu en melodiös knogmacka likt Bon Jovi och Journey doftande dängan ”Stone Cold Eyes” eller ”These Days” hade behövts läggas till, eller möjligtvis ersätta, för att ge mig den där allra sista ruschen av gåshud som krävs för ett toppbetyg. Särskilt den sistnämnda satte sig först i huvudet, sedan i hjärtat och har nu fastnat så hårt i själen att jag behöver en exorsist! Refrängen påminner om Hearts båda brottarhits ”Alone” och ”What About Love” medan versen har stora likheter med Van Halen mästerverket ”Right Now”. Toppa det med en sångprestation av yppersta världsklass, gitarrfigurer som utmanar vilken shredder som helst och en hemsökande dutt-dutt synth så har du en pudelrockshit som i en liten ask.

Tobias Gustavsson, Sebastian Forslund (The Night Flight Orchestra) och Thomas “Plec” Johansson är ljudingenjörer som inspirerats av ritningarna som Bon Jovi använde på sina tre första album, Europe på ”The Final Countdown” och ”Out Of This World”, Journey på ”Frontiers” samt KISS under sin avsminkade period för att konstruera ljudlandskapet vi hör på ”Kids In A Ghost Town”.

Tobias är en otrolig sångare. Hans röst bär spår av Paul Stanley under sin mest virila period. Lägg därtill en stor dos Steve Perry, Joe Lynn Turner och en nypa Sammy Hagar och du har en röst som käkar de flesta andra sångare inom Melodic rock till frukost. Att resten av bandet med finess, pondus, erfarenhet, glöd och energi levererar som om morgondagen inte fanns gör inte saken sämre!

Så, om du älskar gitarrhjältar, spandexbrallor och pyroteknik lika mycket som synthfantomer, konfetti och neonfärger, look no further. Följ med mig så lånar vi Doc Browns De Lorean och åker i 140 knyck tillbaka till åttiotalet. Vi återupplever det bästa årtiondet hade att erbjuda filtrerat genom Nestors finkalibrerade fluxkondensator. Det är dags för ett globalt uppvaknande där Nestor leder den musikaliska revolutionen. Jag sluter upp i frontlinjen.

Nestor är:
Jonny Wemmenstedt (gitarr)
Mattias Carlsson (trummor)
Tobias Gustavsson (sång)
Marcus Åblad (bas)
Martin Frejinger (keyboards)

Band: Nestor
Titel: Kids In A Ghost Town
Genre: Melodiös hårdrock
Skivbolag: Electric Lodge Music
Releasedatum: 22/10
Bästa spår: 1989, These Days, On The Run, Perfect 10,
Firesign, Stone Cold Eyes, Kids In A Ghost Town, Tomorrow
Betyg: 4/5

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter