ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Alien – Alien – 25th Anniversary Edition (9.0)

alien-25

Band: Alien
Titel: Alien – 25th Anniversary Edition
Genre: Melodisk Rock
Skivbolag: EMI
Releasedatum: 2013-05-22 
Betyg: 9/10

Efter det fina initiativet med DALTONs best of-album fortsätter EMI’s Anders Livåg att kulturberika det svenska musiklivet. Denna gång har turen kommit till ALIENs fantastiska debutalbum från 1988, en debut som hör till det absoluta toppskicktet av hårdrocksskivor som givits ut i detta avlånga land!

För ointresserade må detta pudelrock/AOR/melodiska rockalbum låta daterat, det kan inte ens Ulf Börjessons arbete med remasteringen råda bot på. För den intresserade däremot känns ljudbilden väldigt upphottad och det är något som den Skandinaviska utgåvan tjänat mest på. Jag inbillar mig att det finns massor av nya små detaljer i både Tony Borgs gitarrspel och Jimmy Wandrophs syntduttande som framhävs för första gången. Men det kan lika gärna vara önsketänkande från min sida. Den amerikanska versionen av albumet hade från början ett relativt fetare ljud och där märks inte upputsningen lika mycket även om det givetvis är mer kraft i ljudet nu.

Utan att överdriva är det tidstypiska låtmaterialet av yppersta kvalité, där förebilderna heter Bon Jovi, Treat och Europe, sånär som på covern av “Only One Woman” som jag avskydde när den kom och fortfarande gör 25 år senare. Vissa saker blir onekligen inte bättre med tiden. Styrkan i musiken ligger i de starka refrängerna som gång på gång attackerar med full frenesi och tvingar dig att sjunga med för glatta livet.

Vilken version av albumet jag fördrar kan jag stöta och blöta i en evighet, men då Jim Jidheds makalösa sånginsats sopar mattan med i princip  hela Sveriges samtida samlade musikelit känns valet ändå självklart . Ingen skugga ska dock falla över Pete Sandbergs insats på den amerikanska utgåvan då även han gör sitt livs insats.

Bästa låt: Tears Don’t Put Out the Fire

Låtlista:

Cd 1:

01. Brave New Love 
02. Tears Don’t Put Out the Fire 
03. Go Easy 
04. I´ve Been Waiting 
05. Jaime Remember 
06. Feel My Love 
07. Only One Woman 
08. Wings of Fire 
09. Dying By the Golden Rule 
10. Touch My Fire 
11. Dreamer 
12. Mirror 
13. Feel My Love (Bonus)
14. Touch My Fire (Bonus)

Cd 2:

01. Tears Don’t Put Out the Fire
02. Go Easy
03. I´ve Been Waiting
04. Jaime Remember
05. Feel My Love
06. Only One Woman
07. Brave New Love
08. The Air That I Breathe
09. Touch My Fire
10. Now Love

RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER