ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Inglorious – Heroine

Hack i häl på den framgångsrika ”We Will Ride”, som släpptes för drygt ett halvår sedan, har ännu en skiva spelats in. ”Heroine” kom nyligen ut och är en hyllning till olika kvinnliga musiker, som har påverkat och betytt mycket för de här brittiska hårdrockarna, antingen musikaliskt eller röstmässigt. För varje sålt album, genom Inglorious webstore, doneras ett pund till Women’s Aid.

Det som framförallt kännetecknar bandets musik är stora gitarriff och själfull sång, vilket även finns med på det nya släppet, som alltså är fyllt av gruppens nyinspelningar av andras sånger. Mitt intresse för en skiva med enbart covers var egentligen inte så stort. Därför dröjde det innan jag lyssnade på ”Heroine”. Då förväntningarna var låga, blev den positiva överraskningen desto större. Tolkningarna av de kvinnliga artisternas låtar är oerhört bra gjorda. Inglorious sätter sin prägel på i stort sett alla spåren.

Nya produktionen innehåller, förutom den karismatiska och skickliga sångaren, ett utmärkt gitarrspelande av Danny De La Cruz och Dan Stevens. Basisten Vinnie Colla är också en duktig musiker och Phil Beaver gör ett väldigt bra jobb bakom trummorna. På de ställen man hör Hammondorgel eller keyboard är det producenten Josiah J som spelar.

Först ut är ”Queen Of The Night”. Det var en låt med stark attityd redan när Whitney Houston framförde den, men här får biten en extra push. Gitarrsolot är nu ännu mer sprudlande och livfullt. Senare hörs studsande, sköna trumslag i ”I Hate Myself For Loving You”. Verserna är på något vis bättre, men refrängen exploderar inte på samma sätt som när Joan Jett gör den. Killarna har växlat ner ett snäpp, till en mer samlad energi, men det är en cool version.

Jeff Scott Soto är gästartist i ”Bring Me To Life”, som Inglorious har gjort en fantastisk version av. Pianotonerna i inledningen träffar mitt inre som hårda, men varma regndroppar. Den starka refrängen har fått en grövre bakgrundssång, i form av Metal Rap, vilket ger ett kraftfullare resultat än i originalet av Evanescence.

På ett delikat sätt tar bandet hand om ”I Am The Fire”, som är en av mina favoritlåtar med Halestorm. Då jag kan låten utan och innan var jag förstås extra kritisk, samt hade höga förväntningar. De gjorde mig inte besviken. Inglorious gör den mycket, mycket bra. En dröm är nu att någon gång få höra både Nathan James och Lzzy Hale sjunga den tillsammans.

Cyndi Lauper berörde oss med ”Time After Time”. Den brittiska gruppen lyfter den ytterligare, i en akustisk, underbar variant. Känslorna ligger nästan utanpå och i Nathans röst hörs en sårbarhet. Mellan andra versen och första refrängen är det som om en dörr öppnas och solen strålar in. Det sköra blir tröstande. Även gitarrtonerna tycks tala till oss. Spåret är helt suveränt.

För att vara ett coveralbum är det sanslöst bra och man hör gärna skivan flera gånger i rad. Bandet kan konsten att förvandla Pop till Rock. De lyckas även göra en entonig bit tyngre och betydligt mer intressant än den var från början. Inglorious bidrar med ett annat djup i musiken och ger lyssnaren en större upplevelse.

Inglorious:
Nathan James – Sång
Danny De La Cruz – Gitarr
Dan Stevens – Gitarr
Vinnie Colla – Bas
Phil Beaver – Trummor

Låtlista, ”Heroine”:
01. Queen Of The Night (Whitney Houston-cover)
02. Barracuda (Heart-cover)
03. Midnight Sky (Miley Cyrus-cover)
04. Nutbush City Limits (Tina Turner-cover)
05. Bring Me To Life (Evanescence-cover)
06. Fighter (Christina Aguilera-cover)
07. I’m With You (Avril Lavigne-cover)
08. I Hate Myself For Loving You (Joan Jett-cover)
09. I Am The Fire (Halestorm-cover)
10. Time After Time (Cyndi Lauper-cover)
11. Uninvited (Alanis Morissette-cover)

Band: Inglorious
Titel: Heroine
Genre: Hårdrock, Melodiös Rock
Skivbolag: Frontiers Music s.r.l.
Antal låtar: 11
Speltid: 45:23
Releasedatum: 2021-09-10
Bästa låtar: Time After Time, Bring Me To Life, I Am The Fire, Fighter.
Betyg: 4/5

RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER