ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Megadeth – Super Collider (6.0)

megadeth-super-collider-2013

Band: Megadeth
Titel: Super Collider
Genre: Heavy Metal/hårdrock
Skivbolag:Tradecraft/Universal
Speltid: 45:14
Releasedatum: 2013-06-04
Betyg: 6/10

MEGADETH irrade bort sig rejält efter den utsökta Youthanasia och mitt intresse för bandet var mer eller mindre dött fram tills att System Has Failed såg dagens ljus för 9 år sedan.


Min skepticism inför nya platan Super Collider kommer mestadels från titelspåret, som jag hörde för första gången för ungefär en månad sedan. Den lät förvisso inte jättedåligt, men det handlade inte ett dugg om metal, utan snarare om melodiös hårdrock.

Att nya skivan handlar mer om rock n´roll, än om thrash, kan jag skriva under på. Fast det innebär inte att nya skivan per automatik är dålig, den låter bara annorlunda och det kan ju i och för sig var nog för knäcka de allra mest hårdkokta MEGADETH-fansen. För mig personligen kvittar det vilken inriktning musiken har, bara den är bra, Jag måste därför konstatera att MEGADETH fortfarande är bra och Super Collider inte behöver skämmas för sig. Den slår den tidigare lågvattenperioden i bandets karriär med hästlängder.

Man ska ha i minne att detta inte rör sig om thrash för fem öre, men ska man se på det hela nyktert, så var det länge sedan MEGADETH var ett renodlat thrashband. Kruxet med att bli mer melodiös är att låtkvalitén blottläggs på ett mer brutalt sätt. Det går inte att gömma sig bakom larmande gitarrer och bombastiska trummor. För Dave Mustaine personligen, så sätts dessutom rösten på än större prov, den blir så att säga mer bärande för soundet.

Till stora delar kommer både Dave och resten av bandet undan med tummen upp, även om det fattas en bit till den standard bandet haft under det senaste årtiondet. Super Collider är en stabil platta, som på sina bästa ställen är riktigt skön. Betyget ligger och flyter fritt mellan en 6-7:a, men tangerar oftare det lägre betyget.

Ps: hoppas bara att detta inte innebär att en ny ”skitperiod” är i antågande, tror vare sig bandet eller fansen klarar av en sådan…

Bästa låt: Don´t Turn Your Back

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FÖRRA MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Fel: Vy 01024a207i kanske inte finns
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter