ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Jakob Samuel – CoExist

109 Shares

Med andra soloplattan “CoExist” så snärtar den forne The Poodles sångaren självaste Def Leppard på fingrarna. Då britternas “Hysteria” (som till dags dato sålt sisådär en kvantiljard exemplar) bara ståtar med sju singlar så trumfar guldstrupen från Svedala detta med att ha släppt inte mindre än åtta (!) singlar från samma platta. Och det är väl det enda negativa jag har att skriva om den här skapelsen; att den inte innehöll så mycket material som jag inte hört tidigare. Men vem kan klaga när fantomlåtar som balladrysaren “One Last Time”, klösiga “Stand by You”, skönt aviga svängfesten “Fast Lane” och den innerliga “End of Days” radas upp som ett pärlband?

Egentligen skulle jag bara kunna lista låtarna och trycka på hyllningsknappen för här kan det trötta idiomet “All killer, no filler” appliceras. Blåset i fräsiga soulrockaren “Blame it on Love” piffar upp den redan luftiga produktionen, den Gotthard-doftande “Freak” lyfts till oanade höjder av Jakobs fullkomligt makalöst versatila stämband. Att karln kan sjunga vet de flesta sedan tidigare men vad som verkligen kommer i fokus på “CoExist” är Samuels melodikänsla och visar på exakt hur bra han är som låtskrivare.


På 32 minuter så känns skivan inte direkt episk men det är heller inte dess huvuduppgift. Här alla tendenser till överflödigt fett kirurgiskt bortskuret och det som kvarstår är 10 urstarka låtar som alla skulle kunna vara potentiella kioskvältare med rätt backning och lite röta. Här bjuds vi på tillräckligt med klistriga epoxyrefränger för att kunna fogskarva halva Sara-huset i Skellefteå. När Jakob Samuel stämmer upp i plattans sista refräng och konstaterar att “This is our world, whatever you´ve heard… This is our home” så får eder ödmjuke (jomenhejpåre!) recencent så mycket gåshud att allergimedicinen måste letas fram.

Jakob Samuel gör allt rätt på “CoExist”. Han lyckas hitta en balans mellan den mer eftertänksamma solodebuten “Pastpresent” och The Poodles eller Kryptonite´s fräna riffande. Melodi och sång står i fokus, som sig bör och jag har svårt att tro att någon kommer att bli besviken av det här verket.

Bravo Jakob, bravo!

Bästa låtar: One Last Time, End of Days, Home
Releasedatum: 3 september
Skivbolag: Ninetone Group Music | Avalon (Japan)
Producent: Samuel Waermo

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter