ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Magnus Karlsson’s Freefall – s/t (8.0)

15 Shares

mk-freefall-1

Band: Magnus Karlsson’s Freefall
Titel: s/t
Genre: Metal
Skivbolag: Frontiers Records
Producent: Magnus Karlsson
Releasedatum: 2013-06-11
Betyg: 8/10

Som tidig beundrare av Magnus första band Last Tribe så har det sedan dess alltid varit spännande när denna numera mestadels tjänstlediga gitarrlärare är involverad i ett nytt album och kanske är det extra intressant denna gång då detta inte är ett beställningsjobb utan Magnus eget verk från början till slut där han dessutom valt att sjunga några låtar själv men även handplockat sångare av världsklass för att skriva den låten han själv velat höra av just den sångaren.


Valda sångare till albumet blev RUSSELL ALLEN (Symphony X, Adrenaline Mob), RALF SCHEEPERS (Primal Fear, Gamma Ray), TONY HARNELL (TNT, Starbreaker), MARK BOALS (Yngwie Malmsteen, The Codex), RICK ALTZI (Masterplan, At Vance), MIKE ANDERSSON (Star One, Full Force), RICKARD BENGTSSON (Last Tribe), HERMAN SAMING (A.C.T), DAVID READMAN (Pink Cream 69, Vodoo Circle). Detta borgar ju självklart för absolut högsta kvalité på sånginsatserna men det känns som om det var ett tag sedan han gjorde något utanför sitt nuvarande band Primal Fear, så nyfikenheten var stor att höra dessa kompositioner. Med tidigare mästerliga album med tex Allen/Lande, Starbreaker och Last Tribe i ryggen så fanns det också självklara förväntningar på detta album och inte helt oväntat så lyckades han infria dem på samtliga punkter.

Detta är en skiva med bländande musikaliska insatser, fläskig produktion och melodier så otaliga att det tar flera lyssningar innan man uppfattat dem alla och fått ett grepp om vad man lyssnat på, sådana skivor brukar vara dem som också blir intressanta att lyssna på under längre tid och utan tvekan är detta ett sådant album. Det mesta går i upptempo och har maffiga riff som ger en tuff attityd tillsammans med det enorma drivet från övriga instrumentalister, samtidigt som melodierna är av bästa sort och skulle kunna ha platsat på vilken som helst av de bästa AOR plattorna. Det är nästan omöjligt att välja ut några bästa låtar eller hitta en sämsta och det beror på att kvalitén är en kringla hög från låt ett till tolv. Ni som gillar Magnus tidigare projekt kommer garanterat njuta av detta album och ni som inte hört dem går miste om något stort om ni inte lyssnar på detta och hans tidigare verk, tillsammans med Erik Mårtensson så är Magnus en av Sveriges bästa låtskrivare i branschen just nu.

Det låter inspirerat och lekfullt och då speciellt i gitarrspelet, dessutom har Magnus Karlsson gett skivan en passande ljudbild, dock kan jag vid enstaka tillfällen uppleva att ljudbilden blir en aning för massiv som resulterar i viss otydlighet men det är en bagatell i sammanhanget när helheten är mycket bra.

Sånginsatserna är imponerande och Magnus har verkligen lyckats med sitt syfte när det gäller att ge varje sångare en passande låt då dess röst blir som störst vilket resulterar i att de glänser alla på sitt sätt men även Magnus ska ha en stor eloge och beundran för sina egna vokala insatser, imponerande. Enligt uppgift så ska Magnus ha skrivit stora delar av Primal Fears nya album och låter det liknande detta så har de en succé på väg så mitt råd till de övriga herrarna i bandet lyder, låt Magnus skriva alla låtarna och det själv. Från start till mål så är detta album intressant för lyssnaren och med avsaknad av svackor så är och förblir man fast i musiken och känslan efter drygt en timmas musik gör en leende och mycket musikaliskt tillfredställd, nöjet är mitt Magnus.

Bästa låt: Last Tribe

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter