ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Velvet Insane – Rock ‘N’ Roll Glitter Suit

Velvet Insane bildades 2013 och har sedan dess släppt några album, men de har mer att stoltsera med på sin meritlista. På låten A Brand New Start som kom ut 2019 gästspelade den tidigare Kiss-gitarristen Bruce Kulick på gitarr. Singeln Time Will Tell från 2020 släpptes till förmån för Sveriges hemlösa, och intäkterna till låten gick oavkortat till Sveriges Stadsmissioner. Jesper Lindgren (gitarr) är också en av initiativtagarna till Save The Noize, ett välgörenhetsprojekt där intäkterna skänks till Musikerförbundets krisfond såhär under kulturlivets tuffa kamp i pandemin. Projektet har samlat artister och yrkesverksamma inom främst rockmusik världen runt.

Den 16:e juli är det dags för Velvet Insane att släppa sitt senaste studioalbum Rock ’N’ Roll Glitter Suit. Albumtiteln rimmar bra med bandets grogrund i glamrocken och det är inte bara albumtiteln som är temat troget. Med på tåget har bandet haft den svenske ikonen Sulo Karlsson (Diamond Dogs) som tillsammans med Velvet Insane har skrivit låtmaterialet samt producerat albumet. Det bjuds på en energisk, trevlig kavalkad av rock n roll med inslag av blåsinstrument, eggande pianodriv och lustfyllda gitarriff. Lättsamt snarare än tungt. I musiken kan man höra influenser från Diamond Dogs, The Ark, David Bowie och T-Rex. De hade nog trivts tillsammans på det här partyt. Låtarna skiftar mellan att vara lättsamma och sorglösa till att ha en djupare botten än så, såsom låten Sound of Sirens. Bandet har en lenljudande sångare i Jonas Eriksson.


Rock ’N’ Roll Glitter Suit öppnar med Driving Down The Mountain, en öppningslåt som gör som sig bör – startar med plattan i mattan och river upp en massa grus och damm innan den dundrar i väg mot friheten. Nästa ut är låten Backstreet Liberace, som gästas av Dregen (Backyard Babies, The Hellacopters) och Nicke Andersson (The Hellacopters, Imperial State Electric mm). Det är ett energiskt, drivande spår med partyvibbar.

Hela låten, men framför allt introt i Jaded Eyes, för mina tankar till The Ark. Detta är ett mer grundat spår än sina två föregångare med ett uppmuntrande budskap. Trumkompet är enkelt och medryckande och jag sitter och trummar med under hela lyssningen. Därpå följer småkaxiga Velvet Tounge.

Annons:

Med Sound of Sirens är vi så gott som halvvägs in i albumet. Vi sköljs till strands av mjukt gitarrplockande och orgelspel. Trots att basen är hög är den mjuk och lika inbäddande som övriga inslag. Ett lugnt spår som stannar upp mitt i en katastrofens tid. Låten har även blivit tilldelad en musikvideo som utspelar sig i ett ”pojkrum” med planscher av rock och popikoner på väggarna där musikerna ser ut att spontanjamma inom de fyra väggarna. Första gången jag lyssnade på låten var i samband med videon och den gick verkligen rakt in i hjärtat. Det kändes som bandet fångat och kanaliserat melankolin från världen utanför (i mitt huvud relaterat till pandemisituationen och andra stora händelser under året som gått) och isolerat den i det här lilla rummet, såsom så många varit tvungna att isolera sig i perioder under det senaste året. Det var min tolkning och det var verkligen en upplevelse som gav gåshud. Vi får se om låten överlever tidens tand, men den känns verkligen rätt placerad just här och just nu.

Riding The Skyways tar vid där Sound of Sirens slutar. Ett popsnöre förklätt i rockens grundläggande plagg. Sångaren Jonas pushar här sin röst lite extra, det känns som att den får ett kraftlyft här.

I Spin On Crazy Moon går alla inslag i musiken ihop på ett självklart sätt. Ändå är det inte riktigt något som sticker ut och utvecklar låten tycker jag, men det är innan jag kommer till det smaskiga gitarrsolot, som inte går åt det håll man förväntar sig utan blir en del av något mer.

Sailing On A Thunderstorm kniper utmärkelsen plattans udda pärla. Efter den följer Midnight Sunshine Serenade. Gitarriffet påminner på sina ställen i verserna väldigt mycket om det som går i Diamond Dogs-låten Valentina (Queen of Broken Hearts). Det är verkligen ett jättelitet inslag och inget som känns som ett lån eller rån, utan snarare som en vänlig flört.

Space Age Dj. Den här låten bara genomsyras av 70-talskänsla! Känns som något som lätt hade kunnat gå hem hos ungdomarna kring tiden då The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars släpptes (vilket är lustigt med tanke på att just frasen ”from the spiders from mars” susar förbi i en textrad under låtens gång.

You’re The Revolution. Vid första anblicken av låttiteln tänker jag att det här är en perfekt titel på ett avslutande spår. Något som om det förmedlas rätt säkert kan lämna lyssnaren att känna sig fortsatt ungdomlig och allsmäktig, som att hela världen tillhör denne och uppmana denne till att ge sig ut och påverka världen. Och det är vad bandet verkar sikta på om man lyssnar till texten, även om musiken inte riktigt lyckas sätta samma känsla och budskap i kroppen på i alla fall mig.

Jag kommer på mig själv med att önska att det fanns mer extravagans att finna på det här albumet, något som jag tycker hör glamrocken till. Samtidigt utstrålar Rock ’N’ Roll Glitter Suit en sådan äkthet och pondus precis som den är. More is more hade kanske strulat till det med ph-värdet, vem vet. Jag får i stället gå tillbaka i tiden och avnjuta extravagans hos Bowie, Queen eller Brett Smiley om jag är sugen på det.

Jag skulle vilja summera Rock ’N’ Roll Glitter Suit som en övervägande sorglös platta med rock n rollens glädje där man som lyssnare bjuds med på färden oavsett vem man är. En riktig sommarplatta som gott kan följa med i allas resväska eller i musikspelande enheter under semestern. Albumet släpps om två veckor och har du redan haft din semester vid det laget så går det alldeles utmärkt att njuta av den ändå! Det finns inga ursäkter!

Jag ger Rock ’N’ Roll Glitter Suit 3,5/5 i betyg.

Band: Velvet Insane.
Titel: Rock ‘N’ Roll Glitter Suit.
Genre: Rock.
Skivbolag: Wild Kingdom.
Releasedatum: 16-07-2021.
Betyg: 3,5/5.
Bästa låt: Driving Down The Mountain, Jaded Eyes, Sound of Sirens.

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE

Warning: Undefined array key "pt-cv-view-type" in /home/rocknytt/public_html/wp-content/plugins/content-views-query-and-display-post-page/includes/block_view.php on line 111
Fel: Vy 01024a207i kanske inte finns
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖRNina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIGMange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIERTipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT