ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Seventh Dimension – Black Sky

Sedan starten 2009 har svenska progressive metal-bandet Seventh Dimension gått från klarhet till klarhet och varje konsekutivt album har varit starkare än det förra.

Med influenser från Dream Theater, Symphony X, Andromeda och Pain of Salvation ligger gruppen bekvämt i den fåra som kan kallas för klassisk prog-metal även om lite influenser från mer moderna gäng som Haken och Periphery kan skönjas vid en närmare anblick.


De fullkomligt knockade mig ifjol då de släppte en cover på Dream Theater´s magnum opus; “A Change of Seasons” och med den åstadkom det omöjliga: att toppa originalet. Vilket sannerligen inte är kattskit då det råkar vara eder recensents absoluta favoritlåt, alla kategorier.

Härförare för ensemblen är gitarristen och huvudkompositören Luca Delle Fave som smidigt och ledigt styr den frustande best som utgör Seventh Dimension och gillar du orkestrar som de jag listar ovan kan du lugnt lägga det du gör för stunden åt sidan och lubba iväg till närmaste skivnasare av rang och inhandla denna, deras fjärde fullängdare på stört utan något mankemang.

Tillhör du de lite mer klentrognas skara så kanske denna recension kan få det att vattnas i munnen en smula då “Black Sky” är fullmatad till max av smakligt örongodis som trots sin modesta spellängd på 48 minuter ger valuta för varje spänn den presumtiva köparen lägger ned på ett inköp.

Plattan inleds, efter ett kort intro, med den blytunga mörsaren “Bad Blood” där Seventh Dimension visar upp sin mest råkurrsugna sida och sluggande fortsätter i “Kill The Fire” som innehåller ett riff som Michael Romeo från Symphony X nog skulle tänka sig att offra ett korsband och några centimeter av tolvfingertarmen för.

Vokalisten Nico Lauritsen glänser skivan igenom och hans något Jeff Scott Soto-minnande stämma skänker en unik värme med sitt versatila uttryck och imponerande omfång. Luca Delle Faves gitarrspel måste också få ett särskilt omnämnande då hans bländande teknik så förtjänstfullt gifter sig med en grym ton och mängder av emotion, inte helt olikt Dream Theaters ikoniska stränggnuggare John Petrucci.

Och för ordnings skull måste resterande killar i bandet också ges ett hedersomnämnande då keyboardisten Erik Bauers finurliga komp och slingor skänker en speciell musikalisk aura till bandets sound. Skinnpiskaren Marcus Thorén har ett makalöst groove och sväng som tillsammans med suveränt melodiske fyrsträngsmarodören Rikard Wallström får det tekniskt så avancerade låtmaterialet att kännas lättlyssnat även för lekmannen.

Om liknelsen tillåts så är “Black Sky” närmare en “Six Degrees of Inner Turbulence/Train of Thought” än “Scenes From a Memory” då anslaget är lite mörkare och dovare än föregångaren, konceptplattan och dubbel-cdn “The Corrupted Lullaby” om än inte lika becksvart i utförandet som DTs klassiker.

Här finns de facto inte en svag stund utan som lyssnare underhålls man konstant av nya infall utan att det för den skull blir för ofokuserat och schizofrent då bandet galant balanserar på styva linan och välsignar sina skapelser med mängder av dynamik och snygga melodier.

2021 har hittills varit ännu ett starkt år för progressiv metal/rock med urstarka släpp från till exempel Transatlantic, Teramaze, Sylvan och Sonic Desolution och Seventh Dimension kommer garanterat att lägga sig högt på undertecknads topplista när året ska summeras.

Rekommenderas å det varmaste!

Artist: Seventh Dimension
Titel: Black Sky
Genre: Progressive Metal
Skivbolag: Corrupted Records
Releasedatum: 2021-06-25
Betyg: 4,5/5
Bästa spår: “Falling”, “Black Sky: Into The Void”, “Incubus”

Seventh Dimension består av:
Luca Delle Fave – Guitars
Rikard Wallström – Bass
Marcus Thorén – Drums
Erik Bauer – Keyboards
Nico Lauritsen – Vocals

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE

Warning: Undefined array key "pt-cv-view-type" in /home/rocknytt/public_html/wp-content/plugins/content-views-query-and-display-post-page/includes/block_view.php on line 111
Fel: Vy 01024a207i kanske inte finns
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖRNina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIGMange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIERTipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT