ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Seventh Crystal – Delirium

Här har vi ett skickligt, nytt band, som överraskar med en förstklassig debut. Killarna i Seventh Crystal spelar Melodiös Rock och deras ”Delirium” släpps nu på fredag, 14 maj. Låt oss ta en närmare titt på vad vi har att vänta. 

Det svenska bandet bildades av sångaren och låtskrivaren Kristian Fyhr (Perpetual Etude). Från början var det tänkt som ett soloprojekt, men när låtarna började ta form ville han istället sätta ihop en hel grupp. Fyhr tog in piano/keyboardspelaren Johan Älvsång och basisten Olof Gadd till att börja med. Senare rekryterades även trummisen Anton Roos och gitarristen Emil Dornerus.

Kristian berättar att hans låtskrivning är väldigt varierad. Ofta kan en låt ha grunden i Pop, men sedan förstärks den med mera Rock. Han är en stor beundrare av Cheiron Studio och Max Martin, så influenserna kommer huvudsakligen därifrån. ”Sedan kommer naturligtvis alla andra killar i bandet med sina egna influenser”, säger sångaren. Resultatet blir helt och hållet Seventh Crystal.

”Delirium” kör igång med ”Say What You Need To Say”, i vilken du hör direkt att frontmannen har en bra sångröst. Spåret börjar med lätta gitarrtoner som tycks studsa fram, vilket återkommer i slutet. Emil lirar ett snyggt, sjudande solo, med ett skönt stöd från basisten Olofs varma spelande. Sången har en cool uppstart på refrängen, där Kristian får till ett bedjande glid med rösten och sedan följer ett kort, väsande growl-tjut från en bakgrundsröst. Fyhr visar prov på många olika sätt att sjunga, särskilt i ”Broken Mirror”. Här finns allt från en lugn, finstämd röst till ett härligt Ronnie Atkins-skrik senare i låten.

Skivans suveräna titelspår har en fin melodi och en kraftfull refräng, samt trumslag som bubblar fram, inlindade i keyboardtoner. Trummorna är helt fantastiska. Vilken känsla och rytm Anton har. Han besitter en styrka och livfullhet som kommer inifrån och sprider en positiv energi inuti lyssnaren.

En soft och atmosfärisk inledning på gitarr svävar fram i ”When I’m Gone”. Under solot hörs också ett mysigt spelande på bas, i form av långsamma, pumpande toner. Biten har gripande ord i texten. Ännu djupare, även vad gäller upplevelsen av musiken, blir det i ”Hope It Will Be Alright”. Det är en vacker och ömtålig ballad som berör, där känslorna vandrar på en skör tråd. Förutom ett underbart pianospelande av Johan, gör gästmusikern Hampus Linderholm ett enastående jobb på cello.

”Déjà Vu” har ett mäktigt intro, med en mässande bakgrundskör, som ger en storslagen filmkänsla. Tyvärr håller inte frontmannens röst hela vägen, vilket är synd. Vem som helst kan dock göra en miss, så jag väljer att bortse från det, eftersom resten av låten och hela albumet är strålande. Ett av alla bra exempel på vilken skicklig sångare Kristian är finner vi i ”So Beautiful”. Efter ett lugnt intro rullar hastigheten snabbt vidare. Fyhrs fina röst varvas med snygga pianodetaljer och ett fylligt gitarrsound.

Lite mer Hårdrockstil blir det emellanåt i ”Time To Let It Go”. Gadds behagliga bas nästan retas på ett roande och lockande sätt, vilket ger en varm inramning. Biten har ett skönt driv och den växer för varje gång, precis som hela plattan.

”Delirium” är ett mycket bra arbete, med en snygg produktion. Albumet är en stark debut av Seventh Crystal och jag ser en ljus framtid för medlemmarna. Bandet levererar redan professionellt och har samtidigt en stor utvecklingspotential. På materialet finns variationer och små detaljer. Det här är njutbar kvalité.

Seventh Crystal – Delirium 1
Foto: Sigge Fabiansson   

Seventh Crystal:
Kristian Fyhr – sång
Johan Älvsång – keyboard/piano
Emil Dornerus – gitarr
Olof Gadd – bas
Anton Roos – trummor

Låtlista:
01. Say What You Need To Say
02. When We Were Young
03. Broken Mirror
04. Delirium
05. When I’m Gone
06. Should’ve Known Better
07. So Beautiful
08. Time To Let It Go
09. Déjà Vu
10. Bright And Clean
11. Hope It Will Be Alright

Band: Seventh Crystal
Titel:
Delirium
Genre:
Melodiös Rock
Skivbolag:
Frontiers Music s.r.l.
Antal spår:
11
Speltid:  4
0:11
Releasedatum: 2021-0
5-14
Bästa spår:
Delirium, Bright And Clean, Say What You Need To Say, Hope It Will Be Alright.
Betyg:
4,5 av 5.

RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER