ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Rolf Wikström – Ballader och bröl

Att kalla Rolf “Roffe” Wikström för veteran i svensk blues är en grov underdrift då han debuterade redan 1972 med Slims Gang och i eget namn 1975 med plattan “Sjung svenska folk”. Han har hunnit med drygt trettio plattor (liveupptagningar inräkant” och nu släpper han “Ballader och bröl” när han hunnit fylla 72 år. Plattan inleds med käftsmällen “Klass, klass, klass” som inte står en modern bluesman som Jack White efter. Det är när “Roffe” är så här stökig och bullrig som han är som bäst. Han kanske även är lite förbannad när han tar sig ett gitarrsolo som låter inspirerat av nämnde herr White.

“Ballader och bröl” är handfast producerat av genialiske Max Lorentz som har en förmåga att ta fram det bästa ur gamla rock och bluesmän.
Plattans höjdpunkt kan vara tolkningen av John Holms moderna klassiker “Ett enskilt rum på Sabbatsberg”, där för övrigt “Roffe” spelade på originalet från 1972. Rolf har tagit upp döden och sorgen i flera andra låtar och som bluesman kan man inte undvika livets stora ämnen som döden och kärleken.

En bit in i albumet blir det dock lite segt, tempot går ner i låtar som tar upp gamla kärlekar och inte riktigt leder någon vart utan man harvar på i uppkörda mönster. Här känns det inte jätteroligt att vara och det känns som han tuggar om slitna klyschor ännu en gång. Detta är dock radanmärkningar på ett annars, alldeles utmärkt album.

Artist: Rolf Wikström
Titel: Ballader och bröl
Genre: Blues
Skivbolag: Black Light Records
Releasedatum: 2021-04-16
Bäst: “Klass, klass, klass”, “Hela mitt liv”, “Få ordning på mitt liv”, “Ett enskilt rum på Sabbatsberg”
Betyg: 3,5 / 5,0

RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER