ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Heavy Feather – Mountain of Sugar

Efter 4 singelsläpp så blev det den 9:e april dags för Heavy Feather att släppa sitt andra studioalbum Mountain of Sugar. Jag snubblade in i Heavy Feather på ett bananskal, och det bananskalet var singelsläppet Love Will Come Easy som gjordes den 29:e februari. Den hade en enorm dragningskraft på mig. Mina öron fullkomligen slukade de coola riffen, grooven och den briljanta sången. Musiken bäddade i mig samma stämning i kroppen som jag får när jag lyssnar på Janis Joplin under Janis Joplin and Big Brother & The Holding Company – eran och Lisa Lystam Family Band (snart upptäcker jag också att det finns ett tydligt skäl för den senare referensen, nämligen den att sångerskan och gitarristen ju även spelar i Lisa Lystam Family Band). Efter lyssningen av Love Will Come Easy blev det snart till att lyssna igenom de andra singelsläppen samt debutalbumet som kommit ut nästan 2 år tidigare.

Albumet Mountain of Sugar innehåller 9 spår. När de 4 singlarna hade släppts så tänkte jag att ja, nu har jag ju hört halva plattan, och jag vet nu att halva plattan är svinbra. Därför måste ju albumet i sin helhet hålla den lägstanivån?

Ack så rätt jag hade.

Till skillnad från låtmaterialet i Lisa Lystam Family Band så är det rockigare anslag i Heavy Feathers musik. Detta tycker jag märks främst i den rivigare sången som på sina ställen trycker till med övertygande kraft och det tunga gunget som spinner sin röda tråd genom låtmaterialet (utom möjligtvis på de lugnare spåren, som Let It Shine , där tråden tillåts slakna av naturliga skäl).

Gitarristen Matte Gustafsson spelar med en säkerhet och uppfinningsrikedom som gör det riktigt spännande att lyssna på det han spelar, låt för låt. Albumet ger gitarren plats att skina och det gillar jag, svag som jag är för riktigt fint gitarrspel.

Albumet drar igång med låten 30 Days. Den inleds med gitarriff som snart får sällskap av bas och trummor. Röster körar orden 30 Days in a row och fungerar förstärkande till berättelsen som leadsången förmedlar. Låten kan summeras till en stabil rockig rökare som dammar upp vägen (i alla fall jag får en musikvideo i huvudet föreställande en road trip via den dammiga bilvägen längs Grand Canyon under lyssningens gång) med ett riktigt fint gitarrsolo.

Nästa låt ut är Bright In My Mind. Här är basen stundtals ganska lik hur den gick i inledningen till föregående låt. Knyter en fin tråd mellan spåren. Med den övertygelse, attityd och skicklighet som Lisa sjunger med så tror jag alldeles säkert att hon kommer att inspirera efterföljande sångerskor med sin stil, och så har nog redan skett. Vem vill inte kunna göra det här liksom?

Låten klingar av i ett fint avslut och byter sedan till Love Will Come Easy, ett lugnare, luftigare spår än sina föregångare. Gitarrspelet känns ömsom groovigt, ömsom melodiskt klingande. Spåret är egentligen ganska rakt på sak utan krångliga krusiduller och är en av litiumblänkarna bland ljusglimtar på plattan.

I Mountain of Sugar har vi ännu en litiumglimt. Attityddrypare. Stadig rytm. Inslag av munspel. Jag längtar till den livestreamade spelningen söndagen den 2:a maj, då ska det skruvas upp i vardagsrummet och dansas!

Too Many Times. Så äckligt snyggt inledningsriff. Instant favourite.

Let It Shine. Ett av albumets lugnare spår som känns perfekt placerad där den ligger ganska mitt i materialet.

För den som vill ha sin musik serverad med en rejäl portion koskälla till så kan efterföljande Come We Can Go stilla den hungern.

Efter Come We Can Go följer Sometimes I Feel. Soulful. Här bidrar gitarristen på sång och det fungerar väldigt bra. Särskilt i duetten till refrängen. De två sångrösterna passar bra ihop. Ett friskt klingande keyboard bryter sig in emellanåt, det passar också in i stämningen.

Ett trevligt spår har vi i Lovely Lovely Lovely och i Rubble & Débris är det främst trumliret som utmärker sig tycker jag. Känns lite jazzigt stundtals. Låttiteln är en liten ordlek, då bandets föregående album hette Débris & Rubble.

Inför slutet tas lyssnaren ner i varv genom spåret Asking in Need. Också här hör man olika sångröster som blandas ihop i ett harmoniskt resultat. Det här känns som ett värdigt avslut. Jag gillar vanligtvis inte när en platta slutar med ett saktfärdigt farväl men här tar jag det.

Jag är så himla svag för när band lyckas fånga och förmedla 60- och70-talsrocken, särskilt när det kommer från band i vår moderna tid som trots tidsspannet lyckas få musiken levande igen. Mountain of Sugar är ett album med själ men också med briljant musik och sång och ett coolt groove. Den har en given plats i min cd-samling.

Jag ger Mountain of Sugar av Heavy Feather 4,5/5 i betyg!

Band: Heavy Feather.

Titel: Mountain of Sugar.

Genre: Rock.

Skivbolag: The Sign Records.

Releasedatum: 09-04-2021.

Betyg: 4,5/5.

Bästa låt: Bright In My Mind, Love Will Come Easy, Mountain of Sugar, Too Many Times.

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE

Warning: Undefined array key "pt-cv-view-type" in /home/rocknytt/public_html/wp-content/plugins/content-views-query-and-display-post-page/includes/block_view.php on line 111
Fel: Vy 01024a207i kanske inte finns
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER