ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

The Quill – Earthrise

De har plockat de bästa bitarna från 70-talets Hårdrock och sedan lagt till av sig själva, sina personliga ingredienser. På så vis har svenskarna skapat sitt alldeles egna sound. Ut kommer sent 60-, tidig 70-tals Rock i modern tappning, utan en stor keyboardmatta som väller fram. Naturligtvis förekommer en del keyboardtoner, men de tar oftast inte överhanden. The Quill har ett både renare och råare sound. Deras musik är samtidigt böljande och nyanserad. Den kan dundra fram, eller så tränger den in i ditt sinne på ett behagligt sätt. Gruppen har många bra skivor i sitt bagage. Nu är det dags för nummer nio. ”Earthrise” är en skiva som inte bör missas.

Debutalbumet släpptes 1995. Deras personliga favoriter är Led Zeppelin, Kiss, Deep Purple, Free och Black Sabbath, vilket ibland speglar av sig i The Quills sound. Bandet har uppträtt i hela Europa, på festivaler som Sweden Rock och Wacken, samt turnérat i USA. Bakom trummorna hittar vi Jolle Atlagic (Hanoi Rocks, Electric Boys, Firebird). Gitarr spelas av Christian Carlsson (Cirkus Prütz) och basist är Roger Nilsson (Spiritual Beggars, Arch Enemy, Firebird). Tillsammans med den fantastiske sångaren Magnus Ekwall (Ayreon, Mountain Of Power) levererar medlemmarna naturlig, varm och dynamisk hårdrock.

Jag måste erkänna att vid första lyssningen fångade inte ”Hallucinate” mitt intresse, men materialet växer sig bättre och bättre med tiden. Här finns sköna trummor och en refräng som undertecknad snart upptäckte var väldigt medryckande. Efter några gånger sjunger man med. Den energiska ”Keep On Moving” bör gärna avlyssnas på hög volym och i ett större rum, så att högtalarna nästan vibrerar och du kan röra dig fritt till musiken. Det är en riktigt härlig bit, som får dig att må bra och är ett utmärkt exempel på det klassiska The Quill-soundet. En låt som visar var skåpet ska stå är titelspåret ”Earthrise”. Den innehåller tyngre rock med en fångande melodi och är en klockren träff. Det här är Hårdrock när den är som bäst.

”Dwarf Planet” är spännande och intressant. Med sina sju minuter tar den oss ut i rymden, där vi kan beskåda planeten Jorden på avstånd. Kanske begrunda allt som händer omkring oss i världen, men också i vårt eget samhälle, samt den verklighet du själv lever i och ser varje dag. Det här är vad texterna på hela albumet mest av allt handlar om. På skivomslaget, precis som i videon till låten, figurerar en alien. Rymdtemat inte bara syns, utan det känns och hörs. Den duktiga gitarristen imponerar, då han på detta spår kör slide med ett starkt eko, så att det i bakgrunden låter som fåglar eller något hämtat ur atmosfären i universum. En liten detalj, men oerhört coolt. Något annat som är häftigt är det råa, grova och raspiga basljudet som inleder ”Left Brain Blues”. Likt ett gammalt avgasrör på en raggarbil är det rökigt och bullrigt, men väldigt bra.

Ett fint ljud seglar fram i det lugna introt på ”Evil Omen”, vilket ger ett slags inre djup. Gitarr och trummor ökar sedan hastigheten något, i en sång som har ett omväxlande tempo. Låtuppbyggnaden är av välgjord struktur och att längden är över nio minuter känns inte jobbigt. Inte bara texten, utan själva musiken i sig verkar ha en historia som vill ut. Magnus har en ljus, men kraftfull röst och jag kan nästan se framför mig hur Jolle skickligt hanterar sina trumpinnar.

Tuff och melodiös Bluesrock levereras i ”The Zone”. Bandets djup och dynamik, som återfinns i många av deras låtar, framträder otroligt bra här. Tonerna slingrar sig fram som i en labyrint, samlas upp av musikerna och melodin leder oss ut på rätt väg. Senare spelas ett superhärligt gitarrsolo. Totalt kan man inte låta bli att röra sig till musiken och känna sig lite uppspelt.

Till sist bjuds vi på en akustisk överraskning. ”Dead River” för tankarna till naturen och att vi måste ta hand om vår jord, samt människorna på den. Ett väldigt fint verk, med långsamma, dunkande trumslag på congas. Sången blev en hoppfull och skön avslutning på albumet.

Det melodiska finns där, precis som lekfullheten. Musiken har framförallt tunggung och en självsäker stil, men på ett trevligt och äkta sätt. Trots att texterna speglar en hel del av läget i världen just nu, så upplever jag den nyligen släppta plattan som lite ljusare än föregångaren. ”Born From Fire” (2017) var enormt bra, men nya ”Earthrise” är ännu bättre.

Låtlista:
1.  Hallucinate
2.  Keep On Moving
3.  Dwarf Planet
4.  Left Brain Blues
5.  Earthrise
6.  Evil Omen
7.  21st Century Sky
8.  The Zone
9.  Dead River

Band: The Quill
Titel:
Earthrise
Genre: Hårdrock
, Bluesrock, Heavy Metal, Stonerrock.
Skivbolag:
Metalville
Antal låtar:
9
Speltid:  4
7:44
Releasedatum: 2021-0
3-26
Bästa låtar:
Earthrise, Dead River, Keep On Moving.
Betyg:
4,5 av 5

RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER