ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Chez Kane – Chez Kane

23 Shares

Vi som var hormonstinna tonårsgrabbar i slutet av åttio och början av nittiotalet minns med värme heta rockbrudar i band som Vixen, Heart, Femme Fatale och Phantom Blue. Posterpojkar som Jon Bon Jovi, Bret Michaels och Sebastian Bach fick sina motsvarigheter i djuriskt sexiga Lee Aaron, kurviga gitarrhjältinnan Lita Ford och rara Robin Beck som slog igenom stort via coca-cola reklam. Vi ska heller inte glömma våra svenska stoltheter, söta Tone Norum och blonda bystdrottningen Erika.

Visst finns det idag minst lika många kvinnor inom hårdrocken som både är grymma musiker och trevliga att vila ögonen på, men försvinnande få (om ens någon) med ett sound som påminner om ovan nämnda. Tills nu…


Bakom varje framgångsrik man står en kvinna heter det. Kanske blir det ändring på det nu. Danny Rexon, till vardags frontman i Crazy Lixx, har skrivit och producerat Walesiska sångerskan Chez Kane’s självtitulerade förstlingsverk som nu tar upp stafettpinnen på den melodiösa rockens mansdominerade arena.

Chez Kane rör sig mellan ystra pop-metal dängor som Danger Danger influerade ”Rocket On The Radio”, den något tuffare uptemporocken i ”Midnight Rendezvous” och lidelsefull melankoli i ”Dead End Street”.

Öppnande ”Better Than Love” lägger ribban med en glittrande ”dutt-dutt” synth och snygga melodier. Tyvärr blir den lite slätstruken efter ett tag och hemsöks dessutom av en irriterande saxofon vilket sänker helhetsintrycket ett par pinnhål. ”All Of It” är något roligare. Här står klassisk skrevrock med drag av Joan Jetts ”I Love Rock’n Roll” på menyn.

”Too Late For Love” skulle varit en solklar hit om den släppts sommaren 1988. Den har alla ingredienser som krävs komplett med en refräng som Vixen skulle döda för. ”Defender Of The Heart” är AOR mediumtempo deluxe med passningar åt såväl Journey som Hearts polerade åttiotalsperiod. ”Ball And Chain” är en självklar höjdare med klassisk sommarrefräng, enorma körer och tonartshöjning. Som en korsning av ”Living On A Prayer” (Bon Jovi) och ”Edge Of A Broken Heart” (Vixen). Det räcker med en genomlyssning för att ”Get It On” för evigt ska sitta som gjuten i hjärnbarken. Chugga-chugga gitarren i versen, boogie-woogie pianot, woo körerna, tonartshöjningen och den supertralliga refrängen är hopplöst hookiga.

Chez Kane levererar ett riktigt lyckopiller, en tvättäkta partyplatta där nostalgimätarna slår i toppen. Crazy Lixx tog enligt min mening ett kvalitativt jättekliv framåt med ”Forever Wild” (2019). Här bevisar Danny Rexon åter igen med råge att han är en låtskrivartalang utöver det vanliga. Hans produktion tillsammans med Erik Mårtenssons mix får också allt att låta genuint åttiotal, på gott och ont. Kanske är det meningen, men med tanke på dagens standard en aning platt. Samtidigt måste en eloge ges till det tidstypiska soundet där framförallt keyboardljud, körer och trummor utmärker sig. Samtliga fysiska skivor har sålt slut på förhandsbeställningar både i Europa och USA vilket är ett bevis så gott som något på att Chez Kane fyller ett trettio år gammalt hål. Hennes kraftfulla röst har drag av såväl Janet Gardner (Vixen) som Robin Beck. Lägg därtill charm och karisma och du har en mycket lovande debut.

Band: Chez Kane
Titel: Chez Kane
Genre: AOR/Melodic Rock
Skivbolag: Frontiers
Releasedatum: 12/3
Bästa spår: Rocket On The Radio, Too Late For Love, Ball’n Chain, Get It On, Defender Of The Heart, Die In The Name Of Love
Betyg: 3,5/5

 

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter