ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Heart Healer – A Metal Opera by Magnus Karlsson

Den till synes oändligt produktive gitarristen, låtskrivaren och producenten Magnus Karlsson gör med detta verk sin Metal Opera-debut. Nu har ju inte de små gesterna saknats i den sympatiske svenskens redan sedan tidigare digra diskografi men här är det hela så pompöst att det får en att vilja söka sig till en fjälltopp och i motvind lira fläskig ”Motljusmetal” (ny genre, kom ihåg var ni läste det först!) tills dess att fingrarna blöder och något norskt Black Metalgäng surt blänger på en och påpekar att det minsann är deras tur att stå där uppe och se mäktiga ut. Om Lo-fi och minimalistisk musik är din grej så vågar jag sätta en tia på att du hellre skulle laga en helgmiddag till hela tjocka släkten med bara tandsten, ett mindre Chernobylskt kålhuvud och Johannes Brost tånaglar som ingredienser än att lyssna på Heart Healer fyra gånger på raken. Men jag kan ha fel.

För ur rent kommersiell synpunkt så borde HH gå hem i många läger. Greppet att endast använda kvinnliga vokalister är en riktigt bra ide´ och vokalissorna levererar så det står härliga till. Speciellt finska Netta Laurenne (Smackbound), landsmanninan Noora Louhimo (Battle Beast) och uppstickaren Adrienne Cowan (Seven Spires, Avantasia) sjunger för precis allt vad tygen håller och med dessa starka lungor så kommer skutan riktigt långt. I Nooras och Adriennes eldiga och tunga duett ”Evil´s Around The Corner” dväljs också plattan höjdpunkt med ett allmänt jäkla tryck och sångmelodier som fäster sig på hjärnan värre än en Metroid-parasit.


Vår alldeles egna deltagare, Anette Olsson (ex-Nightwish, The Dark Element) skämmer verkligen inte ur sig heller utan hennes ”Mesmerized” tillhör även den toppskiktet på Karlssons senaste kreation. Äsch, varför knussla? Överlag så sköter sig de sju sångerskorna utomordentligt.

Magnus Karlsson själv då? Hans gitarrspel och förmåga att komponera låtar med både substans och hitpotential behöver knappast nämnas i sammanhanget då han genom åren rosat marknaden med kalasplattor med Allen/Lande, The Ferrymen, Primal Fear, Kiske/Sommerville och Magnus Karlsson´s Free Fall. Hans reptilsnabba och flödande notsvall gör solopartierna till något annat än ett nödvändigt ont som det är hos många andra band/artister och de orkestrala bitarna låter fläskigt och framför allt påkostat. Ibland så kan man skönja lite av filmkompositören Hans Zimmers 90-tals katalog vilket ju sannerligen inte är fy skam.

Kommer då Heart Healer att skriva om den musikaliska kartan? Blir 2021 år Noll och kommer vi hädanefter kommer att referera till tid som f.HH (Före Heart Healer) och e.HH (Efter Heart Healer)? Njae. Om du vill så kör hårt för all del men jag misstänker att så inte kommer att vara fallet. En jäkligt välskriven och inte så lite maffig pjäs är det dock frågan om och jag ser gärna en uppföljare eller två.

Band: Heart Healer
Titel: A Metal Opera by Magnus Karlsson
Genre: Symfonisk Metal
Skivbolag: Frontiers Records
Releasedatum: 2021-03-12
Bästa spår: Evil´s Around The Corner, Mesmerized, This is Not The End
Betyg: 4.0/5.0

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Copy link