ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

A.C.T – Heatwave (EP)

När A.C.Ts debutplattan, Today´s Report” släpptes för 21 år sedan så damp den ned som en klusterbomb bland uttråkade och uppgivna progrockare som levde på gamla minnen och AOR-nördar som gick och önskade att de minsann upplevt genren storhetstid istället för att trampa vatten i svallvågorna av grungens flanell- och ångesttsunami. De hälsades med all rätt med största entusiasm och bandets ytterst säregna mix av influenser har gjort dem till hjältar hos mången musikälskare.

Bara att lyckas få ihop något så väl fungerande och stilrent snyggt av så många olika beståndsdelar gör att eder recensent sina ringa automobilkunskaper till trots dristar sig till att göra en liknelse med de icke massproducerade fordonen från Rolls-Royce eller Ferrari. Ty under A.C.T rymliga maskinhall samsas komponenter från så vitt skilda håll som ABBA, Supertramp, Dream Theater och ELO till Kansas, Saga och Toto. Lägg därtill körarrangemang som minner om såväl Queen som svenska Moon Safari och där kan presumtiva lyssnare finna något som är så långt ifrån plastig listmusik som man kan komma, även om musiken hyser en inneboende lättillgänglighet borde kunna tilltala en stor publik.


A.C.T tillhör också den exklusiva klubb av artister som tar sig tid mellan varje album och har sedan karriärens start blott släppt fem fullängdare, en EP och en live-dvd. Vad som dock gör dem nästintill unika är att precis alla dessa releaser är rejält bra och denna sex låtar långa EP är inget undantag.

Efter ett kort intro sparkar det rutinerade bandet igång EPn (den andra av tre planerade sådana) med energiska ”Checked Out” där vokalisten Herman Samings omfångrika och teatrala röst genast tar sin plats i rampljuset och hans ljusa stämma är en fröjd att höra från start till vägs ände. Med den personliga favoriten ”Dark Clouds” vemodiga klanger tjongar ensemblen till undertecknads själsliga solar plexus med en kraft som få band är förmögna till och är tillsammans med sorganstrukna ”The Breakup” de två stora höjdpunkterna på ”Heatwave”. Äh, vad fasen… Varför knussla; titelspårets fantastiska refräng måste definitivt få kliva upp på pallplats den också då Samings versatila stämband prövas maximalt med utmärkt resultat.

Just ”The Breakup” ger mig klara Moon Safari-vibbar, specifikt uppbrottsodet ”A Kid Called Panic” (från lämpligt döpta ”Lover´s End”) och när Herman sjunger ”So it has begun, You packed your bags and ran” vibrerar det i känslospröten hos denna borne romantiker bakom tangenterna. Och överlag så känns denna release något mörkare i tonen jämfört med vad som varit brukligt i bandets fall. Fullkomligt lysande är det hur som helst.

Det finns inte så mycket mer att tillägga förutom en barsk uppmaning från coachen att omedelbums göra slag i saken och införskaffa A.C.Ts kompletta diskografi, med tillhörande merchandise såsom actionfigurer*, samlartallrikar*, frimärken*, örngott*, Tamagotchipokemons* och exklusiva erotiska kopparetsningar*. Seså, inget mankemang nu, fram med plånkan ögonaböj!

Band: A.C.T
Titel: Heatwave
Genre: Gummistudsig powerpopsprog
Antal låtar: 6
Speltid: 28 minuter
Releasedatum: 2021-02-26
Bästa låtar: Dark Clouds, The Breakup, Heatwave
Betyg: 4.0 / 5.0

Fotnot: *Saknas ännu i sortimentet i A.C.Ts webshop men BORDE finnas där.

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Copy link