ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Simulacrum – Genesis

Med tanke på hur lite människor det faktiskt bor i Skandinavien så är det i sanning förunderligt just hur många hårdrocksband som faktiskt huserar i den mest nordliga av hemisfärer. Och ypperligt högklassiska därtill. Progressive metal-gänget Simulacrum har sina bopålar fast nerklubbade i den finska myllan och de daskar här lyssnaren i nyllet med en musikalisk handflata storleksordning Shaquille O´Neal. Det låter stort, kraftfullt och fokuserat.

Detaljerna är många och arrangemangen intrikata i låtar som kräver några lyssningar för att som lyssnare till fullo ta till sig all den musikaliska information som killarna överöser en med. Men när väl koden är knäckt så klarnar bilden likt en tredimensionell 90-tals poster och den stora variationen framstår som en styrka istället för att upplevas som spretig.

Finnarnas inspirationskällor stavas giganterna i genren; det instrumentala finliret från Dream Theater, epoxyrefränger ala Threshold, en knivudd svärta från Haken och Pain of Salvation samt en rejäl dos Symphony X, speciellt den vokala biten som originellt nog delas av två utmärkta sångare, Niklas Broman och Erik Kraemer. Men här hittas också spår av Evergrey, Stratovarius, Arjen Lucassens Ayreon och finfina ”Like You, Like Me” påminner om de obskyra italienarna i Zen (kolla för all del upp deras enda platta ”Gaze Into The Light” från 1999).

Detta är Simulacrums tredje giv i ordningen och de fortsätter sin klättring uppåt från gärdsgårdsserien till, om än inte Premier League, så till toppen i Allsvenskan. Mycket fokus ligger på lagom knöliga riff då det stökas och bökas både här och där. Tacksamt nog så känns inte de instrumentala delarna tröttsamma utan framförs med både finess, dynamik och en sjuhelsikes massa inspiration.

Då eder recensent har en faiblesse för långa musikstycken så lyser den fyrdelade mastodonten till titelspår klarast med sina imponerande 32 minuter. Här sträcker septetten rejält på shred- och progbenen och bjuder på en fantastiskt underhållande odyssé genom flertalet musikaliska domäner.

Som platta betraktat så ”Genesis” är inte perfekt, det saknas ännu lite innan de kan mäta sig med titanerna i genren men är ändå väldig njutbar om musikstilen faller dig på läppen. Rekommenderas!

Band: Simulacrum
Titel: Genesis
Skivbolag: Frontiers Records
Genre: Progressive Metal
Antal låtar: 6
Speltid: 63 minuter
Releasedatum: 2021-02-12
Bästa låtar: Genesis Pt I-IV, Like You, Like Me
Betyg: 4.0/5.0

RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE
Rocknytt

Tipsa oss om nyheter



ROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER