ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Lillasyster – Svensk Jävla Metal

24 Shares

Låter albumtiteln bekant? Det borde den göra. 2018 släppte Lillasyster fem av låtarna på det här albumet under samma titel som en EP. I år har fem nya låtar lagts till – Utan Ryggrad, War Machine, Enemy, My Back and Your Knife och På Väg Att Dö. Enligt en recension av 2018’s Svensk Jävla Metal på Rockbladet rapporterade recensenten om att det planeras släppas tre stycken EP-skivor i samlingen. Vi kan alltså eventuellt vänta oss ytterligare en Svensk Jävla Metal-platta längre fram.

Lillasyster har under sina verksamhetsår etablerat sig på den svenska hårdrocks- och metalscenen med sin alldeles egna kryddning på musiken. Det är främst hård musik på svenska som är varumärket – med undantag från vissa engelska titlar som till exempel Luke Skywalker, som först släpptes när Lillasyster var kända under namnet Rallypack, och coverhiten Umbrella. Detta är något som står svart på vitt på albumomslaget – Svensk Jävla Metal. En spegling av Lillasysters varumärke. Gör man misstaget att tro att albumtiteln speglar alstrets innehåll är jag rädd att man blir besviken. Trots medlemmarnas hårda låtbagage i diskografin och sångaren Martins och Daniel Corderos (tidigare basist i och även medgrundare av Lillasyster) tidigare projekt LOK så har bandet även en mjuk nerv, något som jag undrar hur det ska passa in under en så kompromisslös titel som Svensk Jävla Metal. Det återstår att se, så när albumet släpps den 22:a januari så var det bara att trycka igång spelaren och avtäcka enigmat.


Det kommer bli lite mer fokus på de nyare låtarna och inte så mycket om helheten på albumet eller djupare fokus på det äldre låtmaterialet då det trots allt är halva plattan som är pinfärsk. Därför är det också bara de bästa låtarna från det nya materialet som står listade under Bästa Låtar i sammanfattning.

Första spåret ut är Utan Ryggrad. Förväntningar möts. Martin skriker, musiken faller tung och bjuder in till taktstamp. Texten är kryptisk men har en äkthet. Sångaren får även backup av kvinnliga körare. Det är olika sångerskor som körar på olika låtar i refrängerna. Bland annat kan man höra Scarlet köra på albumet. Detta blandar det här tunga med den mjuka nerven på ett fräscht sätt. Resultatet blir i det här fallet en jämn hårdrockssmet.

Näst på tur är spåret War Machine. Inte lika tung som sin föregångare i inledningen. Det bjuds på riktigt sköna trumkomp och taktbyten, väldigt inbjudande. Men; om det här är svensk jävla metal så är den sannerligen försvenskad. Svensk jävla lagom metal.

Enemy och My Back And Your Knife är plattans två engelska spår. My Back And Your Knife, som kommer lite senare i låtordningen, dryper av tyngd och blir helt klart en av favoriterna från det nyare materialet

Förgätmigej och Winterdäck berör mig även andra omgången jag lyssnar på dessa låtar inte så mycket. Det som känns uppfriskande är att det senare spåret har en melodislinga som för tankarna till folkmusiken.

Krig. Mycket attityd. Hårt gitarrgnugg. En harmonisk melodi i refrängen. Ytterligare en favoritlåt från samlingen, däremot är det en av de äldre låtarna i materialet.

M. Här tycker jag att man märker av lite LOK-vibbar. Massa energi som inte låter sig tryckas under något lock.

På Väg Att Dö. Basen som klivit fram i den här låten ger en riktigt go feeling. Det här är också en av plattans bättre stunder. Detsamma kan sägas om Vackert Land, som verkligen bär rollen som utstickaren i gänget. Låten är en cover på Bo Kaspers Orkesters låt med samma titel. Något otippat låtval att tolka, men det gifter sig så jävla bra med Lillasyster just på grund av deras mångsidighet.

Sammantaget så får Lillasysters Svensk Jävla Metal del 2 starka 3/5 i betyg. Det tar sig rejält mot andra halvan av albumet. Det är dock inte allt från det nya materialet som lockar och jag kan tycka att i balansgången mellan mångsidigt och spretigt så väger spretigt tyngre, vilket gör balansgången till en living on the edge.

Band: Lillasyster.

Titel: Svensk Jävla Metal.

Genre: Rock/Metal.

Skivbolag: GAIN.

Releasedatum: 22-01-2021.

Betyg: 3/5.

Bästa låt: My Back And Your Knife (ny) och På Väg Att Dö (ny).

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter