ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Therion – Leviathan

31 Shares

Therion och recensionsförfattaren har en något snårig och osammanhängade historia tillsammans, en slags av- och på romans som startade tidigt på 90-talet. På den tiden så var jag välsignad med såväl fungerande folliklar som en späd lekamen och denna ynkliga figur älskade verkligen den mest brutala av musikgenrer vid den tiden, nämligen death metal. Och en av de mest omtalade debuterna från den Första Vågen av Death Metal (FVaDM) var Therions ”Of Darkness” (1991). Lagom otajt och med alla nivåer på HM-2 pedalen i botten så orsakade denna platta åtskilliga timmar av skakande hårsvall till fräsiga hits som ”Time Shall Tell” och ”Morbid Reality”.

Efter denna korta fling så tappade vi bort varandra lite. Vi började umgås i olika kretsar och där Therion började mer tydligt visa sitt vurm för Celtic Frosts mer extravaganta experiment så störtdök denne skribent rakt ner i den virvlande malström som stavas progressiv metal/rock. Men våra vägar skulle korsas gång efter annan.


Med sitt femte album; ”Theli” (1996) så kom så äntligen Therions länge efterlängtade genombrott. Nu stod helt plötsligt operasången i fokus istället för att som på de föregående släppen ha fått agera pynt och krimskrams. En mastig matta bestående av kraftfull hårdrock i frontalkrasch med sopransång och att allmänt jäkla tryck. Aphäftigt tyckte jag då och körde plattan på repeat i veckor. Ledsnade efter ett tag och efter att ha tjurat över att varken ”A árab Zarab – Lucid Dreaming” eller ”Vovin” övertygat så gick vi återigen skilda vägar.

Så på denna sida Y2K så har jag mest kikat in i Therion-köket, avsmakat dagens rätt och sedan gått till Sibylla (Spotify eller YouTube) och browsat andra bands menyer istället. Med undantag för någon pärla här och där, tex ”Son of The Staves of Time” där Mats Leven chefar loss så de stänker havssalt om det så har mitt intresse varit rätt ljummet gällande nya släpp från Christofer Jonssons regalskepp.

Så döm om min förvåning när den dagsfärska given ”Leviathan” (del I i en trilogi) låter som i fornstora dagar. Efter trippelplattan om huruvida Lucifer är en ondsint odygdspåse eller bara missförstådd (Beloved Antichrist) som många kände var utmattande så spelar Therion ut ett av karriärens allra starkaste kort. Favoritsångaren Thomas Vikström (ex-Candlemass, Talk of The Town) skåpställer så det är en fröjd att höra och när urstarke Marko Hietala (ex-Nightwish) sätter blåvit färg på ljuvliga ”Tuonela” så knottras huden mer än under en campingutflykt i Finnträsk, Byske under myggsäsongen.

På ”Leviathan” så levererar Therion en best of-gottispåse som jag tror kommer att falla större delen av deras fans på läppen och då kan man förlåta stölden från Hammerfall i ”Great Maquis of Hell”. I maffigt masande ”Psalm of Retribution” så gör Mats Leven ytterligare ett inhopp och hans kraftfulla, ärrade stämma gifter sig utmärkt med detta lite Carmina Burana minnande stycke. Silver respektive guldmedalj utdelas till ”Nocturnal Light” och avslutande spektaklet ”Ten Courts of Diyu”.

Leviathan” är en alldeles utmärkt skiva som är både pompös, dynamisk och omväxlande. Ge den en lyssning genom länken nedan eller inhandla den här du brukar köpa plattor.

Band: Therion
Titel: Leviathan
Genre: Operatisk hårdrock
Skivbolag: Nuclear Blast
Antal låtar: 11
Speltid: 45.37 min
Releasedatum: 2021-01-22
Bästa låter: Tuonela. Ten Courts of Diyu, Great Marquis of Hell

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter