ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Creye – II

11 Shares

Det första som slår en när man lyssnar in sig på dessa unga Malmöiters nya skiva är soundet som avviker avsevärt från vad som är brukligt inom traditionell AOR och melodiös hårdrock. Visst finns gitarrerna och de drivande trummorna där som sig bör, men det finns också en hel del EDM, Pop och R’n’B influenser i ljudbilden.

Luftigt popiga ”Broken Highway” är skirt vacker och drömsk, och ”Siberia” skulle utan tvekan kunna ställa upp i Mello och vinna. För det här är bra på riktigt. Här finns spår av t ex ”Euphoria” (Loreen) och ”Heroes” (Måns Zelmerlöw).


”Find A Reason” är ett annat nummer med såväl mellofeeling, EDM synthar och en innerlig refräng. ”Can’t Stop What We Started” låter som om Max Martin och Thomas G:son med förenade krafter bestämt sig för att skriva en riktig dänga. Här trängs en lyftande refräng med woah körer jämnsides med moderna synthljud och lagom riviga gitarrer.

Åt det mer klassiskt melodiösa hållet hittar vi uptempodängan ”Face To Face”, ”Hold Back The Night” och ”Let The World Know”, alla indränkta från topp till tå i snuskigt geniala melodier. Även ”Carry On” har en fantastisk refräng med ekon av TOTO runt ”Isolation” tiden.

”Lost Without You” är en ballad som funkar tack vare en genialisk kombo av klassiska popmelodier, Backstreet Boys körer och en pianofigur som minner om ”Walking In Memphis”

Det är mot slutet det dippar. ”Closer”, ”The Greatest” och avslutande ”War Of Love” är märkbart svagare än övriga spår utan att för den sakens skull vara direkt dåliga.

Creye har soundmässigt en del gemensamt med nyare Melodic Rock band som Art Nation, The Grand Masquerade, One Desire och tidiga H.E.A.T. De har satsat på att uppgradera AOR till något som låter modernt och fräscht utan att för den sakens skull tumma på låtmaterialet. Det här är inte för alla. Det krävs att du har ett öppet sinne som sträcker sig bortom AOR och Hårdrock. Jag medger att jag själv var en aning skeptisk till en början. Är inte detta lite för mjukt och popigt ändå? Jag har kommit fram till att jag bryr mig mindre om det när låtmaterialet, framförandet och produktionen är så jäkla briljant som här! Creye har hittat något helt eget i sin unika mix av klassiskt popsnickeri blandat med melodiös rock som de högst fördelaktigt kryddar med en oerhört snygg kontemporär produktion. Det är genreöverskridande och kommersiellt och har möjligheten att attrahera både pop och mellofans samt de som uppskattar mjukare melodiös rock och hårdrock.

Nya sångaren August Rauer har en snäll, behaglig och melodisk röst som för tankarna lite till sångare som Fergie Frederiksen (TOTO) för att ta ett exempel ur den klassiska AOR skolan, men hans uttryck skulle kunna fungera utmärkt även inom Pop eller varför inte R’N’B? Lite som en rockigare version av Justin Timberlake eller Brian Littrell (Backstreet Boys). Det här är ett kliv upp från den fina debuten från 2019. Annorlunda, modigt och innovativt!

Line-up:
August Rauer – Lead Vocals
Andreas Gullstrand – Lead Guitar
Fredrik Joakimsson – Rhythm Guitar
Joel Selsfors – Keyboards
Gustaf Örsta – Bass
Arvid Filipsson – Drums

Band: Creye
Titel: II
Genre: AOR, Pop
Skivbolag: Frontiers
Releasedatum: 22/1
Bästa spår: Carry On, Hold Back The Night, Can’t Stop What We Started, Siberia, Let The World Know, Find A Reason, Face To Face
Betyg:3,5/5

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter