ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Låtar För Livet – Blandade Artister

Okända svenska metalband som tolkar kända svenska popartister. Det är konceptet som ligger till grund för ”Låtar För Livet”, ett projekt där banden ställer upp ideellt och initiativtagarna i High 5ive Music donerar all vinst från streams, skivförsäljning och merchandise till Suicide Zeros viktiga arbete med att minska självmorden i Sverige.

Att sätta sin egen prägel på giganter som Håkan Hellström, Veronica Maggio och Laleh som är så genuint egna i sina respektive uttryck kräver en hel del i både prestation och originalitet. Att unga band får ett forum att synas och höras i är alltid positivt. Att tolka andra genrer än den man själv verkar i är en utmaning som i bästa fall både berikar och kan tillföra en dimension som tidigare inte fanns. I sämsta fall blir det lyteskomik och pannkaka. Problemet med ”Låtar För Livet” är att de flesta låtar totalslaktas på ett sätt som i mina öron låter kalkylerat och uträknat för att passa Bandit rock formatet.


Noijas version av ”5 Minuter” (Veronica Maggio) är till exempel slätstruken EDM med tunga gitarrmattor. Victor Leksells ”Svag” låter mest som en ratad Smash Into Pieces låt i Avianas tolkning och Molly Sandéns ”Sand” har klätts i någon sorts förorts R’n’B i verserna och urvattnad T’akida/Stiftelsen rock i refrängerna av Those Without.

Inte blir det bättte när Awake The Dreamer totalförstör ”Din Tid Kommer” (Håkan Hellström). Skriksång och en enerverande syntslinga blir en dissonant symbios av envis mygga möter hormonstinn, arg tonåring.

Annons:

Allt Faller gör en flåshurtig californiapunk version av Martin Svenssons tramsiga schlagerdänga ”(Du Är Så) Yeah Yeah, Wow Wow”. Den påminner en del om originalet i sången, medan musiken låter som ett pubertalt ”American Pie” soundtrack.

Dusty Miller förvandlar Den svenska björnstammens gamla P3 plåga ”Svalkar Vinden” till urvattnat Blink 182/Sum 41 skräp och ColdTears leker Martin Westerstrand (LOK, Lillasyster) i Dannys vedervärdiga dagishit ”Det Brinner I Bröstet”.

Och sådär fortsätter det. Torments – ”Bara Få Vara Själv” (Laleh) är skräp som Amaranthe/Within Temptation skulle kastat i papperskorgen redan innan demostadiet.

Marcus Vik – ”Lakan” (Newkid) har inget med metal att göra överhuvudtaget utan är mest en atmosfäriskt elektronisk ljudkuliss. Samma storvulenhet hittar vi i Lakesides version av Thomas  Stenströms ”Forever Young”. Absolut inte metal men helt klart det spår som har mest hjärta och själ av de totalt tio som finns här.

Att samla in pengar till förmån för Suicide Zero är självklart ett behjärtansvärt initiativ, men jag undrar stilla vem som vill köpa det här?

Kalla mig mossig, gammal, konservativ eller vad du vill, men är inte meningen med den här typen av samling att hitta en bred rock och metalorienterad publik som kan tänkas vara intresserad av att stödköpa inte bara för att det är ett bra initiativ utan också för att det faktiskt finns en kvalité, något minnesvärt, en twist som blir till ett mervärde i låtarna som tolkas?

De enda jag kan tänka mig som eventuellt skulle kunna vara intresserade är unga kids som i huvudsak konsumerar musik flyktigt via Youtube, Spotify och andra sociala medier typ Tik Tok. Kanske inte den mest köpstarka målgruppen med andra ord.

Sett ifrån en musikintresserad konsument med ett utpräglat intresse för Rock, hårdrock och metal är det mesta som serveras på ”Låtar För Livet” tämligen ointressant. Jag hoppas dock att detta bara är mina förutfattade meningar och att det är jag som är grinig och gubbsur då uppsåtet är såpass gott.

Band: Blandade artister
Titel: Låtar För Livet
Genre: Metal
Skivbolag: High 5ive Music
Releasedatum: 8/1-20
Bästa spår: Forever Young
Betyg: 1/5

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE

Warning: Undefined array key "pt-cv-view-type" in /home/rocknytt/public_html/wp-content/plugins/content-views-query-and-display-post-page/includes/block_view.php on line 111
Fel: Vy 01024a207i kanske inte finns
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖRNina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIGMange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIERTipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT