ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Highwater – Mother Nature

50 Shares

Hur fungerar det i en värld när man närmast ses som bakåtsträvare och publiken för den musik man spelar är närmare hundra än tjugoårsstrecket? Uppenbarligen så struntar man totalt i det och gör vad man själv vill och gillar. Finns det inget skivbolag som nappar, så producerar man det hela självt och släpper plattan helt independent. Grabbarna i Highwater har bevisat sig på scenen och med rötterna i Rolling Stones, Aerosmith och en hel del bluesoktanig musik så har det varit uppskattat men på pränt så har det bara funnits EP:n Rising från 2018. Den saknade också det livesound som Highwater besitter.

Så nu 2020 så bestämde sig bandet att göra ett nytt försök och den här gången släppa en hela platta och på något sätt försöka återskapa sitt sound från scenen. Bakom rattarna satt bandets basist Fredrik von der Pahlen och den här gången så blev resultatet betydligt bättre. Inspelningen är tydligen i mångt och mycket live, och bara mindre sångpålägg, gitarrer och körer har adderats.


Mother Nature är en ganska kort historia men längre än Slayers Reign in Blood (där slutar alla sammankopplingar). Första spåret ut en enkel rocklåt Good Times och sammanfattar Highwater på ett ganska bra sätt. Redan som andra låt kommer Mother Nature, och ett tungt komp från Pahlen och trummisen Ted Wanning anger en skön känsla. Tyvärr så är Christoffer Gradins sång på gränsen till det som är att anse som påfrestande i refrängen. Något som sällan brukar vara ett problem för Gradin vid liveuppträdande men som gör sig påmint under vissa delar av Mother Nature.

Ett härligt 70-tals sväng bjuds vi på Falling (in Love Again) och som är ett av plattans starkaste spår. Det är en ren njutning att höra Hampus Eneroths solo som slår många gamla gubbar på fingrarna. Roll on Down, är tydligen en av de första låtarna som bandet skrev redan 2016 och som har fått en snygg western-osande kostym. Someone to Blame är mer i bluesfacket och kanske är den låt som rent ljudmässigt gör sig bäst på Mother Nature. Här lyckas Highwater bygga upp en skön livestämning som gör bandet rättvisa. Den fortsätter på Say You Won’t och här ligger Gradin på rätt sida och sången är klockren och varierad. Got it All, får en nästan att tänka på Electric Boys första platta, med funkiga inslag. Hampus Eneroths solo lyfter den här låten från att vara okej, till riktigt bra.

Uppsalabandet avslutar med Wrong Side of Town, och man kan undra vilken del det är, men det visade sig att det var under en resa till tyska Flensburg där bandet spelade där man plötsligt stod utan boende mitt i natten. Med lite slide så gör det här sig som en snygg avslutning av Highwaters debutalbum. Med en betydligt starkare budget och fler timmar i studion så hade betyget troligtvis blivit än högre. Det finns alltså rum för förbättring men onekligen så är det en lysande start.

Artist: Highwater
Genre: Rock
Skivbolag: Independent
Releasedatum: 2020-11-13
Betyg: 3.5/5
Bästa låtar: Falling (in Love Again), Someone to Blame, och Say You Won’t

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter