ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Palace – Rock And Roll Radio

Multibegåvade Michael Palace talang har inte passerat obemärkt. ”Rock And Roll Radio” må vara hans tredje skiva i eget namn, men under sin korta karriär har vi också hört hans lysande gitarrspel i band som Cry Of Dawn, First Signal och Find Me samt hos artister som Jim Jidhed (Alien) och Erika. Som om inte detta vore nog har han på senare tid även verkat i synthwave projekten Holoflash och Platforms.

Jag har alltid haft den djupaste respekt för musiker som enträget går sin egen väg och uppfyller sin musikaliska passion. En liten minoritet av dessa envisas med att göra allt själva, från att skriva till fullgången produktion. Det kräver talang, disciplin, en enorm beslutsamhet och inte minst ett tålamod utan dess like. Prince, Lenny Kravitz och Jeff Lynne (ELO) är några exempel. Förutom Oscar Bromvall som spelar gitarrsolot på “Hot Steel”, Jordan Cox (Platforms) som körar på “Castaway” och ett saxofonsolo av okänd musiker från fiverr gör Michael Palace precis allt annat helt själv på ”Rock And Roll Radio”.


”Rock And Roll Radio” målar upp ett ljudlandskap vars tidsgräns sträcker sig från cirka 1986 till 1993. Plattan  känns som en logisk vidareutveckling av förra solosläppet ”Binary Music” (2018). Kalaset börjar pang på rödbetan med  straightforward uptempo  i titelspåret. Huey Lewis and The News ”Hip To Be Square” möter Def Leppards ”Excitable” med stänk av såväl The Tubes, Living In A Box och FM. Kombon feta synthar, superkatchiga melodier, snygga körer och ett passionerat gitarrsolo gör att man kapitulerar direkt.

Annons:

”Eleonora” känns som att kastas tillbaka till det tidiga nittiotalets sockrade ballader. Förutom att soundet får mig att tänka på såväl smörig nittiotals-R&B som ”End Of The Road” med Boyz II och ”I Swear” med All-4-One, men här finns också stänk av  Richard Marx, Icehouse och T’bell. Jag kommer att tänka på känslan av att dansa riktigt nära med någon gammal gymnasieflamma. Guilty pleasure.

”Hot Steel” tar oss med till formel 1 banan och i inledningen hörs tryckluftsborren som ser till att sulorna sitter där de ska. Det här skulle kunna vara en av Wingers ösigare låtar med en refräng som klippt och skuren för the lap of luxury!

När man lyssnar på Palace, och är en skadad musikidiot som undertecknad, haglar referenserna genom huvudet. ”She’s So Original” låter lite som Mike and the Mechanics i ett möte med Talk Of The Town, ”When It’s Over” är TOTO på sitt gladaste humör och ”Castaway” atmosfärisk och Westcoastsvängig med smak av Mr Mister, TOTO och Simple Minds.

De musikaliska insatserna är fantastiska, vilket hörs inte minst i ”Cold Ones” med sitt snygga saxsolo och ett kort, men ack så smakfullt gitarrsolo. Feelgood faktorn är hög i sköna ”Strictly By The Rules”, schlagerdoftande ”Way Up Here” och ”Fight” är precis som titeln antyder ett anthem som uppmanar oss att fortsätta kämpa och inte ge upp. Slutligen måste jag bara nämna ”Origin Of Love” och den där Refrängen!!

Precis som tidigare blandar Michael Palace en högst egen, men ack så smakfull cocktail med ingredienser från det sena åttiotalets och tidiga nittiotalets AOR, melodic rock och westcoast och smakar av med välbalanserade popkryddor. En behaglig bål som passar alla årstider. Det glittrar, sprakar och sprudlar om Palace och det är faktiskt precis vad världen behöver just nu!

Band: Palace
Titel: Rock And Roll Radio
Genre: AOR/Melodic Rock
Skivbolag: Frontiers
Releasedatum: 4/12
Bästa spår: Rock And Roll Radio, Eleonora, Way Up Here, She’s So Original, Castaway, Origin Of Love, Hot Steel
Betyg: 4/5

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FÖRRA MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Fel: Vy 01024a207i kanske inte finns
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

ROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT