ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Stan Bush – Dare To Dream

3 Shares

”Kille med elgitarr” är ett lika klassiskt som beprövat recept i musikbranchen som har funkat ända sedan begynnelsen av rock’n roll. Gamla gubbar med gura går det ungefär tretton på dussinet, men lägger man lite slarvigt till epiteten AOR, eller melodiös rock är ingen större än Bryan Adams. Det finns också de som nådde nästan lika stor framgång som vår favoritkanadick på åttiotalet. Ett exempel är Rick Springfield, ett annat Sammy Hagar innan han nådde ännu större framgång med Van Halen då såklart. Det finns one hit wonders som John Parr (St Elmo’s Fire) och så har vi allas vår Mr Transformers. Stan Bush lyckades få en mindre hit med ”The Touch” 1986 från den tecknade långfilmen om våra utomjordiska favoritrobotar och ytterligare en i snarlika ”Never Surrender” 1989 från filmen Kickboxer.

”Dare to Dream” är Stan Bush 14:e studioalbum. Passande nog med tanke på Transformers så används inledande “Born to Fight” av Netflix för att promota deras två mest populära anime serier: BAKI och Kengan Ashura. Det är omöjligt att inte tänka på Survivors gamla    Rocky hit ”Eye Of The Tiger” här. Filmiska teman såväl text som musikmässigt går som en röd tråd genom hela plattan. ”Never Give Up” heter spåret som har mest gemensamt med ”The Touch” och ”Never Surrender” och tja, den är i princip en karbonkopia men funkar ändå rätt hyfsat även om den helt klart är lite tamare.


”Dare to Dream” är i mångt och mycket en resa i det förflutna där Bush återanvänder ingredienser ur klassiska åttiotalshits. ”The Times Of Your Life” lånar till exempel både atmosfär samt trum och baskomp från ”Run To You” (Bryan Adams) och har en habil refräng. ”A Dream Of Love” är en semiballad med mysigt omhuldande verser á la  ”Is This Love” (Whitesnake) och en riktigt bra refräng med dramatiska melodier. ”The 80’s” är en nostalgisk återblick till en svunnen tid som låter lite som en gammal Sammy Hagar låt från tidigt åttiotal.

En AOR platta av klassiskt snitt ska ju självklart också ha en pianodriven ballad. Här heter den ”Live And Breathe” och är tyvärr så tråkig att klockorna stannar. Avslutande ”Home” är ännu en stentrist akustisk svenne banan ballad där John Waite’s ”Missing You” korsas med Stefan Anderssons ”Anywhere Is Paradise”, fast utan vare sig inlevelse eller karaktär. Även titelspåret ”Dare To Dream” är en riktigt trist skapelse där fast forward knappen trycks in fortare än kvickt.

Då faller ”Heat Of Attack” mig mer i smaken. Här blandas ”Burning Heart” (Survivor) med Holy Diver (Dio) och resultatet blir faktiskt förvånansvärt bra utan att för den sakens skull vara fantastiskt. Gamla klyschiga standardstrofer som ”Death or victory”, ”Stand and never fall” och ”Fight till the end” bidrar till den filmiska känslan. ”True Believer” trycker på samma knappar med samma text-tematik, lägger till ”dutt dutt” keyboards och dramatiska markeringar likt ”Runaway” (Bon Jovi) i refrängerna. ”Dream Big” tillhör också de bättre spåren med glittriga keyboards, stora refränger och ylande gitarrer.

Sin vana trogen spar Stan inte på vare sig neonfärgad åttiotalskonfetti eller färgglada fyrverkeripjäser. Dock har han med ålderns rätt inte riktigt samma krut i pipan som förr och produktionen, om än passande och fluffigt åttiotalsinspirerad,  kunde varit en aning mer dynamisk. Sammanfattningsvis stannar betyget ändå på klart godkänt. Gillar man åttiotals-AOR med soundtracktouch så kan man med fördel låna ”Dare To Dream” ett öra.

Band: Stan Bush

Titel: Dare To Dream

Genre: AOR/Melodic Rock

Skivbolag: Cargo Records UK

Releasedatum: 20/11

Bästa spår: Dream Big, Never Give Up, A Dream Of Love, Heat Of Attack, Born To Fight, True Believer,

Betyg: 3/5

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Copy link