ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Bokrecension: Vemod Undercover – Boken om ABBA av Jan Granvall

Vad har en bok om ABBA att göra på Rocknytts tuffa plattform?

Rätt mycket då de har fans långt ut på de hårdaste och svartaste flankerna och då ingen kommer undan de smittande refrängerna och de starka melodierna är ABBA en självklarhet.
Att man sedan, enligt Benny Andersson, kombinerade svensk folkmusik och dansband med pop är en helt annan femma. Men det är just där vi har deras helga gral.


Gradvalls bok är rapp, utan krussiduller och lättläst. Man sugs in i ABBA-världen som var långt mer sockersöt än vad samtiden ville tro och plötsligt känns det som att man satt där på bänken utanför Rallyhotell i Linköping i juni 1966 där Björn och Benny möttes för första gången. Det är nämligen Gradvalls styrka, att vara här och nu även om det handlar om saker som hände långt bort tidsmässigt.

“Vemod undercover” är som ett stort och ofärdigt pussel där Gradvall tagit upp bitar här och där, vridit på dem och sedan fogat ihop dem så att allt, till slut faller på plats. Att han sedan, som en av få, eller den ende journalist eller författare haft tillgång till samtliga ABBor gör det hela komplett.

Annons:

Att man sedan som östgöte och lokalpatriot blir stolt över inte bara att Björn och Benny möttes i Linköping utan även att basisten med de självsvängande basgångarna Rutger Gunnarsson och den oförliklige ljudteknikern Michael B Tretow kommer från länet är saker man lär sig av magister Gradvall.

Ett måste så här i julklappsider…

Författare: Jan Gradvall
Titel: Vemod undercover – Boken om ABBA
Förlag: Albert Bonniers förlag.
Släppdatum: 2023-10-16
Betyg: 5/5

Jerry Prütz

Jerry Prütz

Foto: Johnny Gustavsson
RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖRNina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIGMange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIERTipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT