VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
FLER ARTIKLAR
Lord

10 Frågor – Del 132: Andy Dowling (Lord)

3.94K Shares

10 frågor är en intervjuserie där det ställs just 10 frågor om musik till musiker, såväl kända som okända och svenska som utländska.

Frågorna är av det lite mer lättsamma slaget och förhoppningen är att vi ska få in en hel del roliga svar. Tanken är att det ska publiceras i den turordning vi får in svar och förhoppningsvis kan den fortgå länge. Sådana här intervjuer är något vi själva tycker om att läsa och min förhoppning är att fler än vi gör det så att det blir några läsare framöver.


Del 132 och nu tar vi ett skutt till Australien och bandet Lord. Svaren kommer från bandets basist Andy Dowling.

Vilken var den första skiva du köpte för egna pengar?

Oj. Det är svårt att komma ihåg. Jag kommer dock ihåg att jag fick Metallicas “…and Justice for All” när jag gick I skolan men det var bara en kopia en kompis gjort till mig. Jag tror jag kan ha köpt “Load” för egna pengar. Jag hade inte koll på de olika omslagen men jag hade precis upptäckt Metallica och ville köpa så måmga av deras skivor som jag kunde. Det tog lång tid när man var ung och inte hade så mycket egna pengar men det gjorde att jag verkligen satte mig in ordentligt I varje skiva. Jag tyckte om att läsa låttexter och liner notes, titta på foton och fundera på vilka de var och vad de olika låtarna hade för betydelse. Jag borde göra så igen!

Vilken låt önskar du att det var du som skrev?

I princip varenda låt som jag älskade som ung. Det var så många. När jag först började spela gitarr var riff viktigast för mig. Det var en hel hög låtar jag älskade att spela på min gitarr i mitt rum och jag föreställde mig att jag spelade dem på en scen som om det var mina egna låtar. Låtar som The Killing Road med Megadeth, Through the Never med Metallica, Dream Evil med Dio, Creatures of the Night med Kiss, I’m a Rocker med Judas Priest och många fler.

Vilken är den bästa skiva som har släppts?

Det är svår bland deras skivort att säga för det beror helt på vad jag är på för humör men jag har två absoluta favoritband. När det gäller tyngre musik är det Megadeth och deras album ”So Far, So Good… So What!” är min favorit. För rock är det Harem Scarem och favoriten är den självbetitlade debuten. Jag antar att man kan säga att det är mina två favoritskivor.

Vilken är den bästa konsert du har sett?

Några konserter jag omedelbart kommer att tänka på är:
Megadeth i Rumänien, 2005
Dio på Bang Your Head Festival i Tyskland, 2005
Kiss på Gold Coast, 2001
Icehouse i Sydney, 2015
John Farnham i Melbourne, 2015
Nevermore i Sydney, 2006
Queensrÿche i Brisbane, 2005
Iron Maiden i Nederländerna, 2005
Iron Maiden i Sydney, 2008
Firehouse i Singapore, 2014

Det finns så många! Listan kan bli hur lång som helst. AC/DC 2001, Motörhead 2005 och 2011 mfl. Jag ska faktiskt se Scorpions för första gången någonsin om några veckor (när detta skrevs) här i Australien. De har varit på min bucketlist länge nu och jag har precis lyckats missa dem i USA, Singapore, Europa och även här hemma i Australien pga resande. Äntligen får jag se dem!

Vad är det konstigaste ställe du har uppträtt på?

Det första ställe jag kommer att tänka på var baktill i ett hamburgerhak i en liten landsortsstad i Australien som heter Toowoomba. Hamburgerstället hade ett litet rum baktill där de anordnade livespelningar. Det var en väldigt liten spelning för oss men det dök upp lite fans och maten var bra!

Ett annat konstigt ställe var i Kuala Lumpur i Malaysya när vi spelade i ett lite rum på ett loft. All utrustning var väldigt enkel som t.ex. att som ljusrigg hade de en vardagsrumslampa som stod i ett hörn bredvid trumsetet. Det konstiga inkluderade även publiken som ville ha allting jag ägde som souvenirer. De var jättetrevliga och vi hade jättekul men det var en väldigt konstig spelning.

Vilket är tidernas mest underskattade band/artist?

Det första band jag kommer att tänka på är givetvis mina favoriter Harem Scarem. Deras självbetitlade debut och även den andra plattan Mood Swings borde vara de mest hyllade plattorna inom AOR/Melodic Rock. Tyvärr är det inte så beroende på timing och utan tvekan en del andra omständigheter. De har inte fått den uppmärksamhet som de förtjänar. Vad som är ännu mer imponerande är att de under de senaste 20 åren, från albumet Weight of the World och senare, har fortsatt släppa kanonskivor. Jag är verkligen en liten fanboy!

Nämn en skiva andra inte tror att du tycker om.

En skiva som jag tycker om men andra människor inte förväntar sig att jag ska göra? För människor som inte är nära vänner till mig kjommer här några oväntade album som jag verkligen, verkligen tycker om (ledsen att jag bryter mot reglerna!)

Loreena McKennitt – The Mask and Mirror
Fall Out Boy – From Under the Cork Tree
Pennywise – Straight Ahead
Megadeth – Risk
Boulevard – Blvd
Savage Garden – S/T
Astriaal – Renascent Misanthropy
Destroyer 666 – Phoenix Rising
Cher – Heart of Stone
Warning – Watching from a Distance

I vilket land är fansen mest hängivna och vildast under konserter?

Fansen här hemma i Australien är föga förvånande väldigt lojala. Ser vi till andra länder är det USA, Japan och Tyskland för oss. De vänner vi har fått genom musiken I de länderna har varit otroliga och fortsatt stötta oss I allt vi gjort. När vi turnérar mer i t.ex. Europa hoppas jag vi skaffar oss nya fans och vänner.

Vad är det märkligaste som inträffat under en konsert?

När vi släppte videon till vår cover av Kylie Minogues ”On a Night Like This” hade vi med oss en uppblåsbar docka på scenen hela den turnén. Det var faktiskt rätt fånigt. På vår senaste turné i Australien spelade vi i Brisbane och publiken kvaddade nästan staketet framför scenen. Det var faktiskt ganska oroande men det gick bra.

Vad är roligast och varför? Spela på en stor festival eller på en liten klubb?

Båda! Den senaste stora festivalen vi spelade på var Hammersonic Festival i Indonesien tillsammans med bl.a. Megadeth, Tarja och Abbath och vi hade jätteroligt. Små klubbar är också roliga. Båda har sina olika fördelar. Mer av båda!

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter