VECKANS TOPPNYHETER
Thobbe Englund

10 Frågor – Del 123: Thobbe Englund

10 frågor är en intervjuserie där det ställs just 10 frågor om musik till musiker, såväl kända som okända och svenska som utländska.

Frågorna är av det lite mer lättsamma slaget och förhoppningen är att vi ska få in en hel del roliga svar. Tanken är att det ska publiceras i den turordning vi får in svar och förhoppningsvis kan den fortgå länge. Sådana här intervjuer är något vi själva tycker om att läsa och min förhoppning är att fler än vi gör det så att det blir några läsare framöver.

I del 123 har turen att svara på frågorna kommit till gitarristen Thobbe Englund. Thobbe var tidigare medlem i Sabaton men har sedan dess släppt några soloplattor.

Vilken var den första skiva du köpte för egna pengar?

– Appetite for Destruction. Det måste ha varit våren 1988. Jag fick kort därefter vattkoppor och fick vara hemma från skolan. Kassetten snurrade het i bergsprängaren.

Vilken låt önskar du att det var du som skrev?

– Smooth Criminal av Michael Jackson.

Vilken är den bästa skiva som har släppts?

– Enligt mig så får det bli delad förstaplats för Appetite for Destruction och Kings of Metal.

Vilken är den bästa konsert du har sett?

– Europe, Luleå 2005 var bra. En sådan där konsert som lämnar en imponerad över närvaro och otroligt snyggt musicerande. Ett fantastiskt band. Annars går jag snart sagt aldrig på konsert. Jag har exempelvis aldrig besökt en festival som privatperson. Jag tycker det är för mycket dubbla kaggar och distade gitarrer på förfesterna och jag blir stressad av det om jag inte är apfull. Då är det kul förstås, men bara om jag får skråla som en idiot.

Vad är det konstigaste ställe du har uppträtt på?

– En gräsligt nedgången sylta i San Francisco kvalificerar sig bra. Förväntningarna på spelningen var ungefär på samma nivå som husets PA-system, men förmodligen just av den anledningen blev det ett gig jag aldrig glömmer. Kanske mycket på grund av det som hände efteråt också, haha.

Vilket är tidernas mest underskattade band/artist?

– Wolf Hoffmann. En gitarrist som gått obemärkt förbi många men som är en av de duktigaste och mest smakfulla gitarrister jag vet.

Nämn en skiva andra inte tror att du tycker om.

– Madonna – Like a Prayer. Lyssna på titelspåret, kunde lika gärna vara en grym hårdrockslåt!

I vilket land är fansen mest hängivna och vildast under konserter?

– Sydamerika och Sydeuropa. Tippar Mexiko och Bulgarien. Helt galet!

Vad är det märkligaste som inträffat under en konsert?

– Mycket tokigt har naturligtvis hänt, men en grej jag kommer att tänka på var när jag hade bytt till en tyngre Strata. Av gammal vana sprang jag från ena sidan scenen till den andra, men vad jag inte tänkte på var att guran vägde dubbelt så mycket mot vad jag var van vid. Att jobba mot gravitationen när man redan springer som en dåre gör bara saken värre blev jag varse, då jag för att kompensera framåtlutningen sprang fortare och fortare. Pang. Jag glömmer inte de andra killarnas min.

En annan märklig, eller kanske mest rolig sak, var när jag och basisten Pär Sundström hade gått vilse i Moskva och med tio sekunder kvar till gig (skojar inte) som förband till Iron Maiden hinner upp bakom scenen. De andra hade en reservplan som innefattade att Jocke skulle sjunga och spela bas samtidigt och Chris skulle köra mina solon. Såklart hade vårt crew roat sig med att efterlysa oss genom att sätta upp lappar med min fula nuna på runt hela arenans backstage. “Wanted! Ugly as a bat, carries a Strat” och “Armed with a Fender, will never surrender”. Maiden tyckte det var jätteroligt.

Sedan har vi ju egentligen en självklar vinnare i ämnet. Daniel Myhrs gästspel på en festival i Tyskland. Går ej att beskriva. Finns på nätet.

Vad är roligast och varför? Spela på en stor festival eller på en liten klubb?
– Jag har ofta sett tjusningen i båda men landar nog i en liten klubb eftersom du får en helt annan kontakt med publiken. Det blir mer personligt av naturliga orsaker.

FLER NYHETER
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER