VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE

10 Frågor – Del 119: Madison

10 frågor är en intervjuserie där det ställs just 10 frågor om musik till musiker, såväl kända som okända och svenska som utländska.

Frågorna är av det lite mer lättsamma slaget och förhoppningen är att vi ska få in en hel del roliga svar. Tanken är att det ska publiceras i den turordning vi får in svar och förhoppningsvis kan den fortgå länge. Sådana här intervjuer är något vi själva tycker om att läsa och min förhoppning är att fler än vi gör det så att det blir några läsare framöver.


Det har blivit dags för del 119 och i den kommer svaren från samtliga nuvarande medlemmar i det svenska bandet Madison. I mitten av 80-talet släppte Madison två riktigt bra skivor och sedan försvann de för att inte dyka upp igen förrän nu. Ny platta är på gång så det kan vara kul att få deras svar på våra frågor nu när de är aktuella igen som band. Bandet har idag följande sättning:

Annons:

Dan Stomberg – Gitarr

Mikael Bäckvall – Gitarr

Göran Edman – Sång

Conny Payne – Bas

Peter Reis – Trummor

Vilken var den första skiva du köpte för egna pengar?

Conny – Det var en platta med Slade som heter Coz I luv you. Efter Hep Stars blev Slade mina stora idoler när jag var runt 10 bast. Det var innan jag upptäckte KISS i tolvårsåldern.
Dan – Slade In Flame
Peter – ELO-A New World Record
Mikael – Svårt att säga..Jag hade ju ingen skivspelare som ung. Jag kommer ihåg att jag fick en klockradio med kasettbandspelare i tidiga skolåldern. Vid den satt man som besatt på lördagarna och bandade in Rockbox med Per Fontander Var kanske först i 17-18 års åldern jag införskaffade en cd spelare och då tror jag mig minnas att det var en skiva med Mats Nilssons Hawk on flight.
Göran – The Beatles – A Hard Days Night

Vilken låt önskar du att det var du som skrev?

Conny – Det måste bli Comfortably numb från Pink Floyds The Wall, fantastisk låt. Önskade dessutom att jag lirade gitarrsolot på den. Wow, David Gilmour alltså…
Dan – Judas Priest – Beyond the Realms of Death
Peter – Wuthering Heights- Kate Bush
Mikael – Oj! Inga lätta frågor Musik har aldrig handlat om pengar för mig och någon musikkonsument är jag heller inte. Kanske den låt som betytt mest för flest antal människor, eller den låt som influerat flest låtskrivare? Jag vet inte ha ha…
Göran – The Beatles – Yesterday

Vilken är den bästa skiva som har släppts?

Conny – Går inte att utse bara en men Pink Floyd The Wall är i min mening näst intill ett fulländat mästerverk.
Dan – Van Halen I
Peter – Pet Sounds- The Beach Boys
Mikael – Diamond Mistress förstås
Göran – The Beatles – Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band

Vilken är den bästa konsert du har sett?

Conny – Tveklöst Pink Floyd The Wall på Earls Court i London 1981. Jag och min polare åkte bil, tåg och båt för att ta oss över så billigt som möjligt. Oförglömlig tripp. Vi såg trettio år senare den uppgraderade versionen med Roger Waters på Globen och den kommer på en fin andra plats.
Dan – AC/DC med Bon Scott på Göta Lejon.
Peter – Rush på Grönan -79
Mikael – Har inte sett så många ha ha… Den som inspirerat mig mest måste vara Madison,på Hudiksvalls gymnasium typ 87-ish.
Göran – Weather Report på Konserthuset i Stockholm -78.

Vad är det konstigaste ställe du har uppträtt på?

Conny – Målsnöre mellan Hattjättekåta i Hemavan mitt i vintern i täckjacka, mössa och vantar, och Globen under invigningen av Brottnings VM -93. Vi sprang in på mitten av planen med trumset och gitarrer och mimade medan de körde vår låt i arenans PA-system. Lika fort sprang vi ut igen. Tveksamt om någon hann uppfatta att vi var där.
Dan – Ålderdomshemmet i Delsbo.
Peter – Badhuset på Hassela Sportcenter.
Mikael – Motorgår’n i Delsbo ha ha…
Göran – I ett konferensrum i Ed med Billionaire Boys Club.

Vilket är tidernas mest underskattade band/artist?

Conny – Enligt min mening Styx. Kanonband med tre asgrymma sångare. De är kanske stora borta i USA men inte många i min bekantskapskrets vet vilka de är (säger kanske mer om mina vänner?!) Att de knappt spelat i Europa säger väl en del.
Dan – Oj, svår fråga!
Peter – Big Star
Mikael – Spontant: Allan Holdsworth
Göran – Eva Cassidy

Nämn en skiva andra inte tror att du tycker om.

Conny – Lite otippat kanske att jag verkligen gillar Jan Johanssons “Jazz på svenska” Älskar vemodig svensk folkmusik.
Dan – All of Mozart’s Symphonies
Peter – Med ögon känsliga för grönt- Barbro Hörberg
Mikael – Svårt att nämna en specifik skiva men jag tror att många höjer på ögonbrynen ifall jag säger att jag gärna lyssnar till Monica Zetterlund då jag tar en promenad. Jag lyssnar nog sällan på musik så, utan jag studerar nog mest. Kanske därför jag har svårt att somna till musik också. Men med ex M Z på en promenad så kan jag bara låta mig svepas in utav den känsla och rum det genererar.
Göran – Cassandra Wilson – New Moon Daughter

I vilket land är fansen mest hängivna och vildast under konserter?

Conny – För min egen del har de varit vildast i Sverige. Japanerna däremot är hängivna men disciplinerade.
Dan – Sverige
Peter – Sverige?
Mikael – Det är jag, som halvbeige lokalmusikant oförmögen att svara på, men hoppas kunna ge svar framgent
Göran – Indonesien

Vad är det märkligaste som inträffat under en konsert?

Conny – Spelade fyra kvällar i Moskva -90. På scenkanten satt en tjej med mikrofon och översatte, i realtid, vår sångares mellansnack. Detta gjorde såklart att vår sångare stakade sig och hela grejen blev jävligt märklig och krystad.
Dan – Jag kastade stjälken och inte rosen till en gammal tant på ålderdomshemmet i Delsbo 1973.
Peter – Spetsen på min trumpinne gick av och kilade in sig i min kompis mungipa, som en cigarrett. Han stod några meter ut i publiken.
Mikael – Att jag spelat felfritt ha ha…
Göran – Spelade i Surakarta, Indonesien med Yngwie på en stor arena utomhus. Beväpnad polis o militär med maskin gevär överallt. Publikhavet svajade och man sköt med gevär upp i luften för att stilla massorna. När vi spelat 3-4 låtar öppnade sig himlen och monsun regnet strilade ner över instrumenten. Vi fick avbryta konserten och i hemlighet smugglas ut för att inte kravaller skulle uppstå.

Vad är roligast och varför? Spela på en stor festival eller på en liten klubb?

Conny – Oj vad svårt, båda har sin charm men på en liten klubb kan det uppstå en näst intill magisk närhet och kontakt med publiken som är svårslagen. Festivaler däremot är ju som ett enda jätteparty där man träffar en massa härligt folk och musiker från andra band.
Dan – Festival. Trycket från publiken kan väcka döda.
Peter – Liten klubb. Mer publikkontakt!
Mikael – De där stora festivalerna har jag ju ingen erfarenhet utav….än, men hoppas kunna ge svar på frågan framgent. I övrigt så tycker jag inte mig uppleva ngn större skillnad på en stor vs liten publik. Det primära är väl att ge kunden det den förväntar sig och lite till….alltid lite till ha ha… Då kommer responsen utav sig självt.
Göran – En liten fullpackad klubb med folk som är engagerad i bandet o bär fram musikanterna.

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

ROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT