VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE

10 frågor – Del 76: Anders Johansson (Strokkur)

10 frågor är en intervjuserie där det ställs just 10 frågor om musik till musiker, såväl kända som okända och svenska som utländska.

Frågorna är av det lite mer lättsamma slaget och förhoppningen är att vi ska få in en hel del roliga svar. Tanken är att det ska publiceras i den turordning vi får in svar och förhoppningsvis kan den fortgå länge. Sådana här intervjuer är något vi själva tycker om att läsa och min förhoppning är att fler än vi gör det så att det blir några läsare framöver.

10 frågor har kommit fram till del 76. Anders Johansson återfinns nu bakom trummorna i Strokkur men har tidigare varit med i Yngwie Malmsteen’s Rising Force och Hammerfall. Nu har han svarat på våra frågor.

Vilken var den första skiva du köpte för egna pengar?

Det var en Al Di Miola-skiva. Electric Rendezvous. Jag hade en del skivor på kassettband innan, det var i huvudsak Deep Purples alla skivor. Jag var inte speciellt intresserad av band och musik som företeelse utan intresserad av tonerna och slagen. Så det blev inte många skivköp. De flesta band handlade om låtar och image.

Al Di Meola är en gitarrist som gör instrumental musik. Jag personligen har alltid hållit på med sånt. Kan vara att min pappa var en instrumentalmusiker och därigenom nedärvde jag denna egenhet.

Vilken låt önskar du att det var du som skrev?

På den första skivan jag köpte? I så fall öppningslåten Electric Rendezvous.
Annars: Smoke on the water. Gissa om den drar in publishingpengar… tick tick tick… tick. Tack!

Vilken är den bästa skiva som har släppts?

Därom tvistar di lärde… och alla andra. För mig antar jag att ni menar? Musik är ju så subjektivt. Folks medvetande är subjektivt. Hur man upplever musiken, och hela världen egentligen, är olika. Det beror på ens erfarenheter, ens olika talanger. Jag t.ex. har ett mycket dåligt konstöga. Jag upplever tavlor som kludd ofta. Men har ett gott musiköra. Upplever i och för sig musik ofta som kludd också men det beror inte på mig. Utan att jag har förmågan att särskilja alla olika ingredienserna väldigt lätt.

Bästa skivan för mig som betytt mest är Deep Purples Made in Japan.

Vilken är den bästa konsert du har sett?

Konstigt nog var det i november i Norge 2017. Vi var där med John Levén, Gus G och Ronnie Romero och spelade förband till Uli Jon Roth. Jag såg Ulis konsert efter att vi hade spelat. Det var den bäste jag sett. De hade tre gitarrister som alla spelade i synk och utan att spela falskt. Bandet var tight. Uli fenomenal.

Vad är det konstigaste ställe du har uppträtt på?

I bröddisken på Konsum i Svedala.

En märklig detalj var att under tiden vi spelade (med Milles dansband) kom två digniteter inom musiksverige förbi och julhandlade. Först ut Sabatons manager, skivproducent på Decibel i Stockholm etc etc Tomas Sunmo. Han log och höll för öronen, hörselskadad som han är efter alla år med svenska hårdrocksband. Sen kom Benny Andersson och log och nickade och gick vidare. Benny Andersson bor nära Svedala periodvis. Det gör jag med.

Sensmoral: Även det märkligaste skitgig kan vara viktigt. Jag och Sunmo har haft lite kontakt sedan dess. Jag har hjälpt till att laga hans motorcykel och spelat på hans inspelningar. Andersson vete fan var han blev av.

Vilket är tidernas mest underskattade band/artist?

Det finns massor av okända band som har fantastiska låtar och musiker ingen någonsin hör talas om. Av kända band antar jag att ni menar?
Överskattade band finns det ju gott om, underskattade är svårare. Just i och med att ingen har hört talas om dem.
Jag har svårt att komma på något här.

Nämn en skiva andra inte tror att du tycker om.

Skivor med Level 42. Jag gillar låtarna som ibland är lite fusioninspirerade. Basisten/sångaren Mark King är ju en “klassiker”.

I vilket land är fansen mest hängivna och vildast under konserter?

I Sydamerika. Det är jämnt skägg mellan länderna där. Vad de saknar i organisationsförmåga, disciplin och strikthet tar de igen i känslor och utåtagerande. Det är så gott som omöjligt att hålla så kallade in stores, där fansen får sina skivor signerade av bandet. Men under konserterna hoppar och gungar de så man tror att hela publiken är ett stormande hav. Det är faktiskt helt absurt vilket drag det är!

I norra Europa är förhållandet det omvända. Folk står i led och skärper sig vid skivsigneringarna men de står i led och lyssnar också. Jag tror att känslorna är desamma men de yttrar sig fullständigt olika.

Vad är det märkligaste som inträffat under en konsert?

Att gitarristen Shawn Lane (RIP) somnade i Eslöv med Jonas Hellborg. Shawn var dessvärre en missbrukare och drack ett par 12:or whiskey som han sköljde ner ett gäng lugnande och uppiggande piller med innan giget.

En annan gång slängde någon en fisk (en inplastad ryskt kaviarstör) i huvudet på Yngwie Malmsteen i Moskva. Den träffade rätt hårt konstigt nog. Han var ju inte beredd ju så han blev en smula omtumlad. Det hjälpte inte att vi efteråt övertygade honom om att det var ett meddelande från ryska maffian. Varför någon tog med en stor fisk till giget i Moskva fatta ingen, förmodligen inte ens snubben som gjorde det, för jag antar att det inte var en tjej. De gör inte sånt. Så är det bara.

Vad är roligast och varför? Spela på en stor festival eller på en liten klubb?

Alla strävar att få spela de stora gigen. Naturligtvis. När man är där blir det plötsligt mer allvar. Det är större summor på spel. Man sitter längre från publiken. Man ser knappt någon (som trummis då).

De små gigen har större närhet. Dels till publiken men också till bandet. Man står närmare varandra. Bandet är mer avspänt. Man märker tydligt innan man skall headlina en av de största festivalerna hur bandet är spänt. Det är nog lite som hockeyspelare, eller andra sportstjärnor, känner innan en VM-final. Går något snett i början är det lätt att det spänner sig för alla. Man håller lite extra hårt i plektrumet eller pinnen. Sångaren tar i lite för mycket. Det blir inte så bra. Det blir hyfsat men känslan är ofta…hmmm. På klubbgig blir det ju aldrig någonsin så.

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖRNina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIGMange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIERTipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT