VECKANS TOPPNYHETER

10 frågor – Del 74: Amen och Mana (Lordi)

10 frågor är en intervjuserie där det ställs just 10 frågor om musik till musiker, såväl kända som okända och svenska som utländska.

Frågorna är av det lite mer lättsamma slaget och förhoppningen är att vi ska få in en hel del roliga svar. Tanken är att det ska publiceras i den turordning vi får in svar och förhoppningsvis kan den fortgå länge. Sådana här intervjuer är något vi själva tycker om att läsa och min förhoppning är att fler än vi gör det så att det blir några läsare framöver.

I del 74 är det gitarristen Amen och trummisen Mana från Lordi som har besvarat mina frågor.

Vilken var den första skiva du köpte för egna pengar?

Amen: Det var faktiskt ett kasettband, Elvis Presley collection.

Mana: Alice Cooper – Raise Your Fist and Yell. Främst för det coola omslaget. Och det knasiga är att jag fick jobba med samma producent (Michael Wagener) 25 år senare.

Vilken låt önskar du att det var du som skrev?

Amen: The Beatles – Something

Mana: Despacito! €€€

Vilken är den bästa skiva som har släppts?

Amen: AC/DC – Back in Black

Mana: Welcome to my Nightmare – Alice Cooper. Alice Cooper är det bästa som har hänt rock musiken och Bob Ezrin är en Gud bland producenter.

Vilken är den bästa konsert du har sett?

Amen: AC/DC Donnington ’91 KISS Donnington ’96

Mana: Den första var Iron Maiden i Hartwall Arena 1992 som verkligen skakade om min värld.

Vad är det konstigaste ställe du har uppträtt på?

Amen: Morgonspelning klockan 9 i en aula full med politiker.

Mana: Med Lordi måste det ha varit The World Wok Racing Championships i Oberhof 2013. Idén är att lagen, som utgörs av kändisar, åker i modifierade wok pannor ner för ett Olympiskt slädesspår på tid. Det är något det mest WTF-Moment jag aldrig kommer glömma.

Vilket är tidernas mest underskattade band/artist?

Amen: Spiritual Beggars, Dave Lindholm

Mana: Melissa Auf Der Maur. Hon är en gudinna och albumet ”Auf Der Maur” (2004) är genialiskt. Det mest underskattade ALBUMET måste vara ”Carnival of Souls” av KISS. Ett riktigt bra grunge album, som aldrig fick den uppmärksamhet det förtjänade.

Nämn en skiva andra inte tror att du tycker om.

Amen: Backstreet Boys, vilket album som helst.

Mana: Neil Young – Harvest. Kanadensare som visade Amerikanerna hur man gör country rock.

I vilket land är fansen mest hängivna och vildast under konserter?

Amen: Vi har lojala fans överallt.

Mana: Det verkar som så att, ju mer öst du kommer, desto galnare och hängivnare är fansen.

Vad är det märkligaste som inträffat under en konsert?

Amen: Jag bytte gitarr under spelningen, och min tekniker gav mig gitarren precis som han ska, men den hade hans axelband på sig. Det var bara hälften så långt som jag är van vid, så det var helt omöjligt för mig att spela, eller ens få på det. Hans förklaring var att mitt band var för långt för honom så att han inte klarade av att stämma det. Han blev avskedad på vägen hem.

Mana: Med detta band är varje show ett märkligt äventyr. Jag kommer ihåg en incident när vår rekvisitakille Tom var menad att spotta blod efter att han fått sin hals uppskuren, men av någon anledning valde han att svälja det. Jag antar att det kändes mest naturligt för honom.

Vad är roligast och varför? Spela på en stor festival eller på en liten klubb?

Amen: Att få kontakt med personer på en liten klubb är ju lättare, och i och med det kan ju vad som helst hända! Men å andra sidan, jag gillar verkligen festival scener eftersom det är så stort utrymme att jag till och med kan göra min lilla mumiedans, haha.

Mana: Om ett rockband säger att de föredrar små klubbar, så ljuger de. Alla gillar stora publikhav och detta band speciellt är gjort för stora scener.

FÖLJ ROCKNYTT 2023 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

FLER NYHETER
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER