VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE

10 frågor – Del 60: Mats Rydström (Avatarium)

10 frågor är en intervjuserie där det ställs just 10 frågor om musik till musiker, såväl kända som okända och svenska som utländska.

Frågorna är av det lite mer lättsamma slaget och förhoppningen är att vi ska få in en hel del roliga svar. Tanken är att det ska publiceras i den turordning vi får in svar och förhoppningsvis kan den fortgå länge. Sådana här intervjuer är något vi själva tycker om att läsa och min förhoppning är att fler än vi gör det så att det blir några läsare framöver.

I del 60 är det Avatariums basist Mats Rydström som har varit vänlig nog att svara på mina frågor.

Vilken var den första skiva du köpte för egna pengar?

AC/DC:s Flick of The Switch på Åhléns, för 30 kronor, troligen någon gång på våren 1984. Det var en mexikansk pressning med titlarna översatta till spanska, som Colapso Nervioso, vilket jag tyckte var minst lika häftigt som reliefomslaget. Nu ligger den mig naturligtvis orimligt varmt om hjärtat men känner ändå att det är en underskattad skiva.

Vilken låt önskar du att det var du som skrev?

Om man inte får svara “valfri Beatles-låt” så säger jag Everything Is Free av Gillian Welch, en av mina absoluta favoritartister, från hennes skiva Time (The Revelator) som alla måste lyssna på. Det är amerikansk, akustisk folkmusik och en fantastisk lågmäld, mild betraktelse över sakernas tillstånd.

Vilken är den bästa skiva som har släppts?

Den här veckan kan det få vara Fire Of Unknown Origin med Blue Öyster Cult.

Vilken är den bästa konsert du har sett?

Om jag ska mäta det i hur bra konserten var just då i livet: Pearl Jam i Moderna Museets trädgård i Stockholm, sommaren 1992. Eddie Vedder var förband till sig själv, drack öl ur en sko, de spelade hela Ten och ett gäng låtar till, publiken ville inte gå hem. Den finns som bootleg på nätet men jag har valt att inte lyssna. Magma spelade hela Mekanïk Destruktïw Kommandöh i Berlin ifjol, den konserten håller jag också högt, liksom deras konsert på Kulturhuset i Stockholm i oktober i år. Grinade flera gånger trots att jag inte förstod ett ord.

Vad är det konstigaste ställe du har uppträtt på?

Anonyma narkomaners årsträff på något slags kursgård på Värmdö, någon gång i början av 00-talet med mitt gamla band Backdraft. The Latin Kings gick på efter oss och visade hur man tar en publik.

Vilket är tidernas mest underskattade band/artist?

Imperial State Electric är världens bästa rock’n’roll-band och borde vara megastora. Alla med koll älskar dem men de har inte fått den universella uppskattning och det genombrott som de förtjänar.

Nämn en skiva andra inte tror att du tycker om.

Jag lyssnar mest på gammal soul, blues och country – amerikansk folkmusik. En skiva där genrerna smälts samman är Heart & Soul med den oerhört bra sångaren Johnny Adams, som måste ha varit en influens på Tom Jones. Det är egentligen en samling, och den har nu försvunnit från streamingvärlden, men någon låt finns iallafall med på grymma antologin Country Funk (1969-1975).

I vilket land är fansen mest hängivna och vildast under konserter?

Det brukar bara bli bättre ju längre söderut man åker i Europa. Vi har visserligen ännu inte spelat i Spanien med Avatarium, vilket jag tycker är det bästa rocklandet, men på den Europaturné vi gjorde i september var Parispubliken väldigt passionerad och kärleksfull. Tyskarna är också väldigt bra överlag och våra två spelningar i Grekland 2016 var fantastiska.

Vad är det märkligaste som inträffat under en konsert?

För ett par år sedan på ett ölcafé i Vinkovci, en liten stad i östra Kroatien, stod fyra tjejer framför mig och Beatles-skrek hysteriskt – dessvärre ironiskt – större delen av giget. De utstrålade att de visste hur jäkla bra de var på att gallskrika, sådär som på svartvit journalfilm med händerna på kinderna, och körde det som en pose. Barägaren hade tidigare på dagen, inför vår ankomst, fixat så stället skulle vara fullt med ungdomar som ställde sig upp och applåderade när vi kom in med våra prylar. Han fejkade stroboskop genom att blinka jättesnabbt med takbelysningen och använde sin espressomaskin för att göra häftig rök. Ett verkligt föredöme som arrangör.

Vad är roligast och varför? Spela på en stor festival eller på en liten klubb?

Som sagt, liten klubb.

RELATERADE ARTIKLAR
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER