VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
FLER ARTIKLAR

10 frågor – Del 42: Carl Linnaeus (City Saints)

21 Shares

10 frågor är en intervjuserie där det ställs just 10 frågor om musik till musiker, såväl kända som okända och svenska som utländska.

Frågorna är av det lite mer lättsamma slaget och förhoppningen är att vi ska få in en hel del roliga svar. Tanken är att det ska publiceras i den turordning vi får in svar och förhoppningsvis kan den fortgå länge. Sådana här intervjuer är något vi själva tycker om att läsa och min förhoppning är att fler än vi gör det så att det blir några läsare framöver.


För den allmänbildade hårdrockaren är Carl Linnaeus känd som skribent på Sweden Rock Magazine och som författare till en rad böcker, bland annat om KISS. Men han är även basist i punkrockbandet City Saints, ett band med de röda rötterna fast förankrade i Göteborg.

Vilken var den första skiva du köpte för egna pengar?
– Första gången jag räckte över veckopengen var efter att jag hade hört ”One Night In Bangkok” från musikalen Chess. Året var 1984 och jag var sju bast. Jag tyckte låten var det fräckaste jag hade hört i hela mitt dittills ganska korta liv. Jag bad om att få lyssna på singeln i butiken och idiotförklarade personalen som jag ansåg hade satt på fel skiva. Jag kände inte alls igen det pompösa introt som – visade det sig – hade klippts bort från radiovarianten som jag var van vid. Jag tycker fortfarande att ”One Night In Bangkok” är grym och att Björn och Benny med Abba var lika styva låtsnickrare som Lennon och McCartney.

Vilken låt önskar du att det var du som skrev?
– Innan jag, Stefan och Gabbe satte ihop City Saints hade vi ett classic rock-band som hette Chillihounds. Jag gjorde riffet till en låt som hette ”Strutting Queen” där riffet var gravt influerat av Elton Johns ”Saturday Night’s Alright (For fighting)” Jag förmodar därför att jag egentligen hade velat skriva ”Saturday Night’s Alright (For Fighting)”. Ingen låt har fått fram känslan av hormoner i svallning på ett lika övertygande sätt som den.

Vilken är den bästa skiva som har släppts?
– Ramones andra platta ”Leave Home” har allt. Korta koncisa låtar med geniala tuggummipoprefränger rätt igenom. Produktionen är ruskigt snygg, den är extremt välproducerad utan att för den sakens skull vara överproducerad. Jag älskar amerikansk skräpkultur och låten ”Oh oh I love her so” har världens bästa rim: ”I met her at the Burger King / We fell in love by the soda machine”. Underbart.

Vilken är den bästa konsert du har sett?
– Första gången som jag såg Clutch på Metaltown i Göteborg 2008 stod jag bara och gapade över hur svängigt det var. De bästa konserterna är annars de små udda spelningarna. Dee Dee Ramone på Sticky Fingers mindre scen runt millennieskiftet, där han var på strålande humör och bara matade ur sig alla geniala punkrökare som han skrivit genom åren, gick inte av för hackor.

Vad är det konstigaste ställe du uppträtt på?
– För några år sedan fick City Saints en förfrågan om att spela i Ryssland. När vi väl kom till Moskva berättade arrangören att polisen dagen innan stängt ned stället vi skulle spela på. I stället fick vi oannonserat framåt småtimmarna, lira på en liten obskyr reggaeklubb. Vi fick inte ens lägga upp en blänkare på vår facebooksida om var vi skulle lira, eftersom polisen i så fall skulle stänga även detta ställe. Jag kanske inte behöver nämna att vi inte hade så många fans på plats. Det får en att inse hur politiskt laddat det fortfarande är med punkrock i vissa ställen av världen.

Vilket är tidernas mest underskattade band?
– Det fanns ett band som hette On Parole från Göteborg som spelade classic rock under mitten av 00-talet. De var för tidiga med genrens revival. De borde ha blivit större. Sedan kan jag tycka att Misfits var underskattade när det begav sig. Det var först efter att de la av och Metallica började namndroppa Misfits som de fick kultstatus.

Nämn en skiva andra inte tror att du tycker om.
– Jag älskar soundtracket till ”Saturday Night Fever”. Precis som Abba var Bee Gees genialiska låtsnickrare och hela skivan ringar in hela 70-talet som jag har en enorm fäbless för.

I vilket land är fansen mest hängivna och vildast under konserter?
– Tyskland. Utan tvivel. Man vet alltid att folk kommer att leva sig in och röja järnet oavsett om man spelar i Berlin eller i lilla Erfurt.

Vad är det märkligaste som inträffat under en konsert?
– I St Petersburg lyfte publiken av mig från scenen. Det var inte så att jag stagedivade på eget initiativ, de tog tag i mina vader medan jag stod och lirade och lyfte helt sonika av mig från scenen och bar runt mig på sina armar. Jag trodde hela tiden att de skulle tappa mig med nacken ned i golvet, men de lyfte sedan tillbaka mig och ställde mig snyggt och propert på scenen igen. Det hela var ytterst märkligt.

Vad är roligast och varför? Spela på en stor festival eller på liten klubb?
– Eftersom jag har ett sjukligt behov av att röra mig fram och bak i ett konstigt rörelsemönster när jag lirar svarar jag stor festivalscen.

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter